- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.07.2018, 11:47)
- Ema Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect: Maternităţile, obligate să asigure părinţilor instruirea post-natală
Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, a depus la Parlament un proiect care introduce obligativitatea pentru maternităţi de a asigura instruirea post-natală părinţilor sau a tutorelui legal cu privire la Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora.
Urmărește
315 afișări
Proiect: Maternităţile, obligate să asigure părinţilor instruirea post-natală a copilului
"Prezenta lege impune obligativitatea unei instruiri în maternităţi a părinţilor sau tutorilor privind îngrijorea post-natală a copilului, având ca obiect reducerea riscului mortalităţii infantile şi a riscurilor de sănătate asociate cu o îngrijire post-natală deficitară", se arată în primul articol al Legii privind obligativitatea instructajului post-natal, depusă pe 11 iulie la Camera Deputaţilor de Ovidiu Raeţchi.
La un alt articol iniţiatorul detaliază şi în ce va consta instructajul părinţilor care va fi făcut de "un medic sau asistent medical, desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane". Totodată, atât părinţii, cât şi medicii vor fi obligaţi să semneze, înaintea externării din spital, că instructajul a fost realizat, se arată în proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
"Instructajul pentru părinţi va conţine, în mod obligatoriu: a) o explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat (SBS); b) o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari şi a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării; c) o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor şi a soluţiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special; d) o explicare a situaţiilor în care nou-născutul prezintă febră şi areacţiilor corecte în funcţie de caz; e) o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viaţă", potrivit sursei citate.
De asemenea, pentru o mai bună înţelegere a riscurilor medicale post-natale, va fi realizat un video pe care părinţii îl pot viziona în maternitate sau acasă.
"Ca măsură adiţională, va fi realizat şi prezentat un material video care va lua în maternităţi şi care poate fi distribuit părinţilor sau tutorilor în format electronic. Acesta va cuprinde, în mod obligatoriu, o ilustrare grafică a contextelor care favorizează apariţia sindromului copilului scuturat (SBS) şi a riscurilor de accident în cazul transportului auto inadecvat", prevede iniţiativa deputatul PNL.
Cheltuielile pentru personalul care va face instructajul pentru şi celelalte cheltuieli necesare implementării acestor măsuri în maternităţi, vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Sănătăţii, care va fi suplimentat cu sumele necesare.
În favoarea susţinerii proiectului, Raeţchi prezintă un raport al INS din 2017, care spune că "în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuţi, faţă de o medie europeană de 3,6 şi comparativ cu o rată de 3,7 în Franţa, 3,3 în Germania sau chiar de 1,7 în Finlanda şi 1,6 în Slovenia. Dacă ne uităm la numărul de naşteri anuale înregistrate în România, vedem că anual mor în jur de 1.300 de nou-născuţi, unele dintre decese putând fi evitate prin însuşirea de către părinţi a unui minim set de cunoştinţe cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naştere şi în primii doi de ani de viaţă".
Camera Deputaţilor va vota proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar Senatul este cameră decizională.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe