- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.03.2013, 19:23)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROIECT: Medicii de familie, mai bine plătiţi dacă au peste 2.200 de pacienţi pe listă
Medicii de familie cu liste de peste 2.200 de pacienţi vor primi cu 30% mai mulţi bani, iar cei care au şi un medic angajat, cu 50% mai mult, nefiind necesară deschiderea unei noi liste, ci mărirea celei existente, potrivit proiectului normelor de aplicare a contractului cadru.
Urmărește
1221 afișări
PROIECT: Medicii de familie, mai bine plătiţi dacă au peste 2.200 de pacienţi pe listă
"S-a mărit plata medicilor de familie la cei cu liste de peste 2.200 de pacienţi, cu 30 la sută, iar cei care au un medic angajat vor primi cu 50% mai mult, bani suplimentari, din punctele realizate la lista de 2.200 de pacienţi. Astfel, nu se va mai stimula deschiderea de noi liste, ci lungirea celor actuale", explică surse autorizate.
Totodată, proiectul prevede enumerarea clară a bolilor cronice urmărite prin medicina de familie, fiind vorba despre afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, printre care afecţiunile oncologice, diabetul zaharat, starea posttransplant şi bolile rare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
De asemenea, conform aceluiaşi proiect, s-a introdus telemedicina ca serviciu decontabil în medicina de familie, acesta fiind chiar mai bine plătită decât un serviciu normal.
Noul proiect prevede că valoarea minimă garantată a punctului "per capita", unică pe ţară, este de 3,5 lei, iar "per serviciu", de 1,8 lei. Valoarea punctului "per capita" se poate majora dacă se obţin economii în fiecare trimestru.
Valoarea punctului la medicii specialişti este de 1,7 lei pe consultaţie, la care se adaugă sporuri, prevede acelaşi proiect.
Proiectul de norme la contractul cadru mai prevede, pentru spitale, introducerea internării de 24 de ore pe grupe medicale (febră sau convulsii febrile, otite, sincopă, gastroenterită, tulburări metabolice, reacţii alergice) şi chirurgicale (ochi, dinţi, fracturi, leziuni cutanate, avort, pietre la rinichi) , precum şi pentru supraveghere după intervenţii endoscopice.
Potrivit proiectului, casele de asigurări de sănătate încheie contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu spitalele pentru numărul de paturi contractabile stabilite la nivelul fiecărui judeţ în conformitate cu Planul naţional de paturi, un procent de maximum 5% fiind contractat cu furnizorii privaţi de spitalizare continuă, respectiv spitalele private. În situaţia în care contravaloarea cazurilor pentru spitalizare continuă, cât şi contravaloarea cazurilor rezolvate/serviciilor medicale efectuate în regim de spitalizare de zi sunt mai mari decit sumele contractate, decontarea se face la 50% din tarif, mai prevede proiectul.
Conform normelor propuse, decontarea cazurilor transferate de la o unitate sanitară privată cu paturi către o unitate sanitară publică cu paturi se realizează la unitatea sanitară privată - în procent de 50% din tariful pe caz rezolvat (DRG), respectiv în procent de 50% din tariful pe zi de spitalizare, indiferent de tipul de patologie şi de intervalul de timp de la momentul internării până la momentul transferului.
Astfel, casele de asigurări de sănătate nu decontează unităţilor sanitare publice cu paturi cazurile transferate de la unităţile sanitare private cu paturi, indiferent de tipul de patologie şi de intervalul de
timp de la momentul internării până la momentul transferului, unităţile sanitare private fiind obligate să plătească unităţilor sanitare publice cu paturi costurile efectiv realizate în termen de maximum 30 de zile de la data emiterii facturii. Nerespectarea acestei obligaţii conduce la rezilierea contractului încheiat de casa de asigurări de sănătate cu unitatea sanitară privată.
Proiectul prevede şi introducerea unui tarif de maximum 200 de lei pe zi ca plată suplimentară pentru confort la internare în spitale. Altfel spus, spitalele nu vor avea voie să ceară în plus mai mult de 200 de lei pacienţilor care doresc să stea în saloane cu confort sporit.
Potrivit aceluiaşi proiect, tariful pe zi pentru îngrijiri la domiciliu a scăzut la 30 de lei, de la 50 de lei, iar tariful îngrijiri paliative la domiciliu a scăzut la 35 de lei, de la 55 de lei, în ambele cazuri fiind vorba despre o durată de peste 42 zile.
Proiectul menţionează şi faptul că, din 2013, se foloseste prescripţia electronică, şi doar ca excepţie cea pe hârtie, iar termenul de plată către furnizori se reduce la 60 zile, de la 180.
Contractul cadru pe 2013 ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe