Proiect: Ministrul Justiţiei este cel care va desemna procurorul european

Ministerul Justiţiei supune dezbaterii un proiect privind instituirea Parchetului European (EPPO), care arată că procurorul european urmează a fi selectat de către ministru, acesta fiind cel care desemnează cei trei candidaţi şi care va prezida comisia pentru selecţia unui reprezentant al României.

Urmărește
597 afișări
Imaginea articolului Proiect: Ministrul Justiţiei este cel care va desemna procurorul european

Proiect: Ministrul Justiţiei este cel care va desemna procurorul european

Pe site-ul Ministerului Justiţiei a fost publicat un proiect de lege, privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO). Parlamentul European a adoptat, în anul 2017, înfiinţarea Parchetului European, la iniţiativa căruia au participat 20 de state, între care şi România,

Potrivit proiectului supus dezbaterii, ministrul justiţiei este cel care desemnează trei candidaţi în numele României în vederea numirii, de către Consiliului Uniunii Europene, în funcţia de procuror european.

„Candidaţii în numele României pentru funcţia de procuror european sunt selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidată de ministrul justiţiei şi din care fac parte: un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia; un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnat de procurorul general al acestui parchet; un specialist în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desemnat de ministrul justiţiei; un specialist în resurse umane, desemnat de ministrul justiţiei”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, sursa citată mai precizează că pot participa la interviu procurori sau judecători cu minimum 15 ani vechime şi care dispun de „experienţă relevantă în ceea ce priveşte sistemul juridic românesc, urmărirea sau judecarea infracţiunilor financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală”.

„Comisia prevăzută este convocată de ministrul justiţiei. În termen de 5 zile de la convocare, comisia, prin grija secretariatului acesteia, asigurat de Ministerul Justiţiei, publică anunţul privitor la selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de procuror european pe paginile de internet ale Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În anunţ sunt indicate cerinţele prevăzute pentru ocuparea acestei funcţii, documentaţia ce trebuie prezentată, data şi locul desfăşurării interviului, termenul până la care pot fi depuse candidaturile. (...) La nivel intern, ţinând seama de decizia procurorului-şef european, ministrul justiţiei stabileşte prin ordin organizarea teritorială a procurorilor europeni delegaţi în România”, mai arată documentul.

De asemenea, perioada în care o persoană exercită funcţia de procuror european constituie vechime în funcţia de judecător sau procuror.

„De la data numirii în funcţia de procuror european delegat şi până la data eliberării din această funcţie, procurorii europeni delegaţi în România sunt şi rămân procurori în înţelesul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu modificările şi completările ulterioare, republicată, şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de legea română, inclusiv cele de natură salarială şi de securitate socială, în condiţiile prevederilor art. 96 alin. (6) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), care prevalează asupra oricăror dispoziţii contrare din legile interne”, se mai stipulează în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici