- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.05.2013, 18:34)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect MS: Distribuitorii angro, importatorii şi producătorii vor raporta şi ţara unde dau medicamente
Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să reglementeze, conform unui proiect, activitatea de raportare şi prelucrare a datelor privind distribuţia medicamentelor de către distribuitori angro, importatori şi producători, una dintre măsuri vizând precizarea ţării ce beneficiază de produselor vândute.
Urmărește
300 afișări
Proiect MS: Distribuitorii angro, importatorii şi producătorii vor raporta şi ţara unde dau medicamente (Imagine: Shutterstock)
MS a lansat în dezbatere publică, vineri, Ordinul privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 502/2013 pentru aprobarea obligativităţii raportării lunare a punerii pe piaţa din România, respectiv a vânzărilor medicamentelor de uz uman de către distribuitorii angro/importatorii/fabricanţii autorizaţi.
Aceasta este, practic, un ghid pentru raportarea electronică lunară a medicamentelor distribuite de către distribuitori angro, importatori sau producători, având ca scop transparentizarea în tot ceea ce înseamnă produsele care pleacă în străinătate, a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. Marius Savu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
"Ghidul are mai multe prevederi clare legate de raportare. Una dintre noutăţi face referire la ţara spre care pleacă medicamentele. Este doar o transparentizare mai mare în tot ceea ce înseamnă produsele care pleacă în afara ţării, o vizualizare mai mare a acestor activităţi, a explicat preşedintele ANMDM.
Potrivit proiectului, comercianţii vor trece pe foaia de raportare, separat, medicamentele fără prescripţie medicală (OTC) şi cele care se eliberează pe bază de reţetă. Pe o altă foaie, vor fi completate datele celui care a făcut raportarea.
Ghidul prevede obligativitatea notării numelui ţării beneficiare a respectivelor medicamente, numele distribuitorului, importatorului sau producătorului, dar şi denumirea exactă a medicamentului, forma farmaceutică, concentraţia, declaraţia autorizaţiei de punere pe piaţă şi stocurile.
Proiectul de ordin se află în dezbatere publică până la 24 iunie.
La începutul lunii aprilie, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că până la jumătatea anului ar putea fi realizat un nou pachet care va include tot ce înseamnă medicament, respectiv decontări, preţuri, liste, până atunci fiind luată măsura suspendării exporturilor paralele.
"Sperăm ca până la mijlocul acestui an să avem un sistem nou privind decontarea medicamentelor, privind preţul medicamentelor, listele de medicamente. Toate reprezintă un pachet care este în discuţie, în negocieri. Până atunci am luat această decizie de suspendare temporară a acestor exporturi paralele", a spus ministrul Sănătăţii, prezent la lansarea campaniei "De profesie: medic în România".
Eugen Nicolăescu a precizat că, după ce va fi redactat "pachetul medicamentului", vor fi luate măsuri care să nu mai pună bolnavii în situaţia de a nu mai găsi anumite medicamente.
"După aceea, prin măsuri economice, prin măsuri medicale, măsuri administrative vom avea garanţia că medicamentele necesare pentru principalele patologii, pentru principalele programe naţionale, pentru care viaţa omului este în pericol să nu mai lipsească. Sperăm că putem să punem în aplicare aceste noi strategii care să ne ducă la acel obiectiv", a mai spus Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a arătat că 28 de medicamente pentru cancer şi leucemie sunt monitorizate temporar, pentru a evita riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea farmaciilor şi spitalelor cu aceste produse.
"Aceste 28 de medicamente ar putea avea disfuncţionalităţi în aprovizionare şi noi le considerăm medicamente cu risc de a fi în anumite perioade deficitare şi de accea le monitorizăm", a spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat anterior un ordin de suspendare, până la sfârşitul anului, a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate şi care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Decizia a venit după ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploieşti ar fi cumpărat de la Compania Naţională Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că, începând din octombrie 2012 şi până în ianuarie 2013, au fost livrate de către Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran şi Purinethol, esenţiale în tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer către reţeaua de spitale şi farmacii, cu prioritate în unităţile spitaliceşti care au comandat aceste produse.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe