- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect pentru declararea Iaşiului oraş iniţiator al Revoluţiei din '89
Parlamentarii ieşeni ai PDL au depus marţi, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege pentru declararea municipiului Iaşi drept oraş iniţiator al Revoluţiei din decembrie 1989, motivând că este necesar să fie recunoscute meritele oraşului în lupta împotriva dictaturii comuniste.
Parlamentari PDL au depus un proiect pentru declararea Iaşiului oraş iniţiator al Revoluţiei din '89 (Imagine: Liviu Chirca/Arhiva Mediafax Foto)
Grupul parlamentar PDL de Iaşi, alcătuit din senatorii Dumitru Oprea şi Mihaela Popa şi deputaţii Cristina Dobre, Petru Movilă, Nicuşor Păduraru şi Teodor Marius Spînu, a depus, marţi, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege, cu articol unic, prin care se cere declararea municipiului Iaşi drept oraş iniţiator al Revoluţiei române din decembrie 1989.
"Am declanşat demersul de adoptare a legii prin care să fie recunoscute în mod clar meritele oraşului nostru în lupta împotriva dictaturii comuniste. Acest gest este un semn de cinstire şi recunoştinţă faţă de eroismul disidenţilor, constituiţi în Frontul Popular Român, care pregăteau revolta anticomunistă din 14 decembrie 1989", susţin, într-un comunicat de presă, iniţiatorii proiectului de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
În expunerea de motive, cei şase parlamentari ieşeni ai PDL se referă la "curajul şi sacrificiul" unor lideri ai mişcării anticomuniste din Iaşi, între care se numără Cassian Maria Spiridon, Ştefan Pruteanu, Vasile Vicol, Aurel Ştefanachi, Ionel Săcăleanu, Valentin Odobescu şi Titi Iacob.
"Ei au fost arestaţi în 13 decembrie, duşi în beciurile Securităţii, bătuţi şi înfometaţi până în 22 decembrie. Legea este un omagiu şi o reparaţie morală adusă ieşenilor care au avut imensul curaj de a înfrunta dictatura comunistă. Practic, ei sunt declanşatorii Revoluţiei din decembrie 1989", afirmă iniţiatorii acestui demers.
În decembrie 1989, în Iaşi au fost împărţiţi fluturaşi, prin care populaţia era invitată să participe la o acţiune de protest, care urma să aibă loc în piaţa centrală, în 14 decembrie. Manifestaţia nu a mai avut loc, autorităţile blocând în 14 decembrie, accesul oamenilor în centrul municipiului. Totodată, staţia de tramvai din zonă a fost mutată timp de câteva zile, pentru a evita aglomeraţia în centrul Iaşiului.
De asemenea, fosta Securitate a făcut mai multe arestări, pe 13 decembrie 1989, fiind vizate persoanele care au pus la cale mitingul de protest ce urma să aibă loc la Iaşi în după-amiaza zilei de 14 decembrie.
Lider revoluţionar: Cei care cer declararea Iaşiului oraş iniţiator al Revoluţiei nu cunosc istoria
Orban a declarat pentru MEDIAFAX că gestul făcut de parlamentarii PDL este "incalificabil" şi a spus aceştia nu cunosc istoria Revoluţiei.
"Ei nu pot deosebi realitatea de ficţiune şi nu pot înţelege implicarea directă a populaţiei din Timişoara, care s-a soldat cu numeroşi morţi şi răniţi. Tipii respectivi habar nu au ce s-a întâmplat. Dacă după 22 de ani ei fac acest gest, este incalificabil. Dacă ei nu cunosc istoria Revoluţiei şi preiau nişte idei... Politica nu se face după ureche", a spus Orban.
Preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei din Timişoara, care este şi administratorul singurului muzeu dedicat Revoluţiei din 1989 din municipiu, a afirmat că parlamentarii români ar trebui să viziteze acest obiectiv pentru a afla cum a pornit revolta care a dus la schimbarea regimului lui Nicolae Ceauşescu.
"Aia a fost o revoluţie? Nu a fost revoluţie ce au făcut ei (la Iaşi - n.r.). Acolo o mână de oameni au încercat ceva şi au fost turnaţi de unul dintre ei la Securitate şi arestaţi. Toată stima pentru cei câţiva disidenţi, dar asta nu a fost revoluţie. Se ignoră total sacrificiul şi implicarea Timişoarei în declanşarea revoluţiei române. E o ruşine! Nu ne cunoaştem istoria! Îi invit pe parlamentarii români să vină să viziteze Memorialul Revoluţiei şi să vadă ce s-a întâmplat la Timişoara. Şi la Timişoara au fost oameni în stradă. Încă din 10 decembrie stăteau în stradă enoriaşii pentru a-l apăra pe Tokes. Şi acum dintr-o dată în 14 a fost revoluţie în Iaşi", a mai spus Orban.
El a adăugat că, în ultimii ani, "oraşe care nu au avut nimic de-a face cu Revoluţia din 1989 s-au umplut de revoluţionari".
"Se legiferează impostura", a conchis Traian Orban.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO