- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.06.2013, 20:28)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROIECT: Prelungirea dreptului de a conduce pentru şoferii cercetaţi - o singură dată, nu la o lună
Prelungirea dreptului de a conduce pentru şoferii cu permisul reţinut, cercetaţi sau judecaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni sau implicarea în accident, ar urma să fie decisă o singură dată de procuror sau judecător, şi nu din 30 în 30 de zile, potrivit unei propuneri a Ministerului Public.
Urmărește
3755 afișări
PROIECT MP: Prelungirea dreptului de a conduce pentru şoferii cercetaţi - o singură dată, nu la o lună (Imagine: Mediafax Foto)
Propunerea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/ 2002 (Codul rutier) a fost trimisă, vineri, Ministerului Afacerilor Interne de către procurorul general al României Tiberiu Niţu.
Sunt vizate dispoziţiile articolului 111, alineatul 6, din actul normativ, care se referă la prelungirea periodică a dreptului de circulaţie a conducătorului auto care a săvârşit anumite infracţiuni sau a fost implicat într-un accident cu victime.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
În forma actuală a actului normativ, prelungirea se face la un interval de 30 de zile de către procuror sau instanţa de judecată, în funcţie de faza procesuală în care se află cauza, până la soluţionarea definitivă a acesteia.
Propunerea de modificare urmăreşte degrevarea procurorului care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori a instanţei de judecată învestită cu soluţionarea cauzei, în sensul de a dispune cu privire la dreptul de circulaţie o singură dată, până la adoptarea unei soluţii în faza de urmărire penală, respectiv rămânerea definitivă a soluţiei, cu posibilitatea reexaminării actului din oficiu, la cererea părţilor sau la sesizarea organelor de poliţie, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
Astfel, articolul 111, alineatul 6, ar urma să aibă, potrivit propunerii, următorul conţinut: "La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s‐a comis fapta".
După alineatul 6, se propune introducerea a două noi alineate, cu următorul cuprins: "Soluţia dată cererii de prelungire a dreptului de circulaţie poate fi reexaminată, de procurorul sau de instanţa care a dispus‐o, din oficiu, la cererea părţilor ori la sesizarea organelor de poliţie" şi respectiv "La soluţionarea cauzei, rezoluţia sau ordonanţa prin care procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală ori încetarea urmăririi penale sau hotărârea judecătorească rămasă definitivă se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s‐a comis fapta".
Alineatul 1, litera b, din articolul 111, coroborat cu alte articole din Codul rutier, prevede reţinerea permisului de conducere pentru: conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau cu număr fals de înmatriculare, conducerea de către o persoană care deţine permis pentru altă categorie de autovehicule sau căreia permisul i-a fost retras sau anulat, care are suspendat dreptul de a conduce sau nu are dreptul de a conduce în România, de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool sau se află sub influenţa unor produse stupefiante, refuzul şoferului de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, părăsirea locului accidentului cu victime sau produs în urma unei infracţiuni fără încuviinţarea poliţiei, consumul de alcool sau produse stupefiante după producerea unui accident cu victime până la recoltarea probelor biologice.
De asemenea se mai au în vedere cazurile de reţinere a permisului pentru organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice şi lăsarea fără supraveghere pe partea carosabila a drumurilor publice a unui vehicul care transportă produse sau substanţe periculoase, tot potrivit articolului 111, alineatul 1, litera b, coroborat cu alte articole.
Potrivit alineatului 4, din articolul 111, se reţine permisul, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulaţie, conducătorului de autovehicul implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală gravă a unei persoane, dacă autorul accidentului a săvârşit contravenţiile prevăzute în clasa a II-a şi clasa a III-a de sancţiuni, referitoare la încălcarea unor regului de circulaţie.
Astfel, în aceste cazuri de reţinere a permisului, dreptul de circulaţie va putea fi prelungit dacă procurorul sau instanţa de judecată dispune în acest sens, o singură dată, potrivit propunerii MP.
Ministerul arată, în motivarea propunerii, că în 2012 au fost trimişi în judecată 14.328 de inculpaţi şi au fost soluţionate prin neînceperea urmăririi penale 7.616 cauze, respectiv prin scoaterea de sub urmărire penală 14.567 cauze, în dosare privind circulaţia pe drumurile publice.
"Rezultă un volum important de activitate pentru procedura reglementată de art. 111 alin. 6 din OUG nr.195/2002, în forma actuală, care considerăm că instituie mecanisme greoaie privind accesul cetăţeanului la justiţie (cerere, prelungire, comunicare la fiecare 30 de zile)", se mai arată în motivare.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe