- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.02.2017, 13:55)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect PSD-ALDE ce propune „corectarea“ legislaţiei cu privire la incompatibilităţile aleşilor locali
O propunere legislativă care introduce posibilitatea ca un consilier local sau judeţean să participe la votul pentru alegerea sau schimbarea sa în funcţia de viceprimar sau de preşedinte/vicepreşedinte al CJ a fost depusă la Camera Deputaţilor de mai mulţi deputaţi şi senatori PSD-ALDE.
Urmărește
2047 afișări
Proiect PSD-ALDE: Consilierii locali/judeţeni să participe la votul pentru alegerea/schimbarea lor (Imagine: Cristi Vatavu / Mediafax Foto)
Propunere legislativă modifică Legea administraţiei publice locale şi Statutul aleşilor locali şi a fost iniţiată de 28 deputaţi şi senatori PSD-ALDE, care au solicitat procedură de urgenţă.
Iniţiatori invocă, în expunerea de motive, nevoia de a „corecta” anumite „neclarităţi” din legislaţie cu privire la incompatibilităţile aleşilor locali.
Astfel, semnatarii propunerii legislative consideră că, dacă se coroborează prevederile din Legea administraţiei publice locale, Statutul aleşilor locali şi Legea privind regimul incompatibilităţilor, se poate considera că un consilier local sau judeţean care participă la votul pentru alegerea sau schimbarea sa în funcţia de viceprimar sau de preşedinte/vicepreşedinte al CJ se află într-o situaţie de incompatibilitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
De asemenea, iniţiatorii consideră că este aplicabilă inclusiv instituţia „conflictului de interese”, pe care Legea privind regimul incompatibilităţilor îl defineşte ca fiind situaţia în care cel ce exerctiă o demnitate sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială.
Propunerea legislativă introduce două noi articole care modifică Legea administraţiei publice locale.
Primul articol are următorul cuprins: „Consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, precum şi viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune, poate lua parte la votul Consiliului local prin care este ales, respectiv schimbat din funcţie”.
Al doilea articol prevede următoarele: „Consilierul judeţean care candidează la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte, precum şi preşedintele sau vicepreşedintele în funcţie a cărui schimbare se propune poate lua parte la votul CJ prin care este ales, respectiv schimbat din funcţie”.
Cele două prevederi din articolele anterioare sunt introduse ca execepţii şi în Statutul aleşilor locali, la articolul care interzice consilierilor locali şi judeţeni să ia parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii.
Citeşte şi: Stimulentul de naştere promis fiecărei proaspete mame într-o comună din Gorj nu s-a mai acordat
Citeşte şi: Nicolae Robu, primarul Timişoarei, după ce a fost pus sub acuzare: Nu demisionez. Legea privind abuzul în serviciu trebuie corectată
Citeşte şi: Cine este Nicolae Robu, primarul din Timişoara şi preşedintele interimar al PNL Timiş, acuzat de DNA de abuz în serviciu
Citeşte şi: Sute de elevi din Bistriţa introduşi într-un program pilot nu primesc nici cornuri, nici masă caldă
Citeşte şi: Aproape 60 de primari PSD din Iaşi cer retragerea lui Mihai Chirica din funcţia de lider interimar/ Reacţia edilului Iaşiului: Mai bine mor
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe