Proiect raport CE: Autorităţile locale trădează o lipsă de iniţiativă în lupta împotriva corupţiei

Parchetele teritoriale, inspectoratele pentru sănătate şi educaţie şi autorităţile fiscale locale trădează o lipsă de iniţiativă în detectarea corupţiei la nivel local, însă iniţiativa procurorului general de adoptare de strategii locale este lăudabilă, potrivit proiectului de raport al CE.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Proiect raport CE: Autorităţile locale trădează o lipsă de iniţiativă în lupta împotriva corupţiei

Proiect raport CE: Autorităţile locale trădează o lipsă de iniţiativă în lupta împotriva corupţiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Prin ordinul procurorului general, parchetele teritoriale au adoptat strategii pentru a combate fenomenul corupţiei la nivel local. Schimbul de bune practici şi prioritizarea sectoarelor vulnerabile completează această iniţiativă lăudabilă. Iniţiativa a crescut nivelul de conştientizare în rândul parchetelor locale privind corupţia de jos (de exemplu în educaţie, sănătate etc.), ce pare a fi un fenomen răspândit în România", se arată în proiectul de raport al CE, obţinut de MEDIAFAX.

Admisiunea de cazuri de către parchetele teritoriale a fost caracterizată drept "acceptabilă", însă "nu încă suficientă", nefiind bazată pe investigaţii din proprie iniţiativă.

De aceeaşi lipsă de iniţiativă suferă şi inspectoratele pentru sănătate şi educaţie şi autorităţile fiscale locale, precum şi alte corpuri de control ale instituţiilor publice, arată Comisia Europeană.

"În general, s-ar putea pune un accent mai mare pe iniţiativele de prevenire, precum organizarea de campanii de conştientizare ce vizează publicul şi toate nivelurile de administraţie, precum transparenţa procedurilor administrative, îmbunătăţirea accesului publicului la documente etc. Corupţia de jos pare a fi atât de răspândită în anumite domenii de activitate (cheltuieli locale, împrumuturi şi permise, educaţie, sănătate, etc.) încât un efort structural preventiv ar putea aduce mai multe rezultate pe termen lung decât o abordare de aplicare a legii pe fiecare caz în parte", se mai arată în proiectul de raport.

Comisia Europeană aminteşte că ambele abordări - individuală şi preventivă - sunt necesare, deoarece cazurile individuale arată că abuzurile nu vor fi tolerate şi că vor fi detectate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici