Proiect: Soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la pensie militară de stat

Mai mulţi deputaţi PSD, printre care şi preşedinţii Comisiei de Apărare a Camerei şi Comisiei pentru controlul activităţii SIE, au înregistrat la Camera Deputaţilor o propunere legislativă care reglementează modul de acordare a pensiilor militare de stat pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti.

Urmărește
3733 afișări
Imaginea articolului Proiect: Soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la pensie militară de stat

Proiect: Soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la pensie militară de stat

Propunerea legislativă vizează modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale şi este iniţiată de 7 deputaţi PSD, respectiv: Căprar Dorel-Gheorghe (preşedintele Comisiei de Apărare a Camerei), Weber Mihai (preşedintele Comisiei comune pentru controlul activităţii SIE), Andrei Alexandru-Ioan, Bontea Vlad, Cuc Alexandru-Răzvan, Todor Adrian, Tripa Florin-Dan.

Modificările propuse de deputaţii PSD vizează Legea nr. 384/2006 privind Statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Astfel, articolul 18 al acestui act normativ ar urma să se modifice şi să aibă următorul cuprins:

„1) Soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.
2) Soldaţii şi gradaţii profesionişti, pensionari militari, cărora li s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20, 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislaţiei în vigoare”.

Totodată, iniţiatorii propunerii legislative modifică şi articolul 1 al Legii nr. 573/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei, care ar urma să aibă următorul cuprins:

„Semnul onorific În Serviciul Patriei se conferă ofiţerilor, funcţionarilor publici cu statut special, cu grade profesionale echivalete cu gradele de ofiţeri şi preoţilor militari, din MApN, MAI, MJ, SRI, SIE, SPP şi STS care au 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale”.

În acest moment, articolul 18 din Legea nr. 384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti prevede că:

„(1) Vechimea în serviciu în calitate de soldat sau gradat profesionist este considerată vechime în serviciul militar şi se ia în calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Soldaţii şi gradaţii profesionişti beneficiază de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activităţii pe care o desfăşoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate. Perioada în care soldaţii şi gradaţii profesionişti participă la misiuni în afara teritoriului statului român se consideră dublu la calculul vechimii în serviciul militar”.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că în prezent există o serie de diferenţe între drepturile celor două categorii de personal - cadre militare, respectiv soldaţi şi gradaţi profesionişti şi că modificările propuse sunt menite să asigure cadrul legal necesar implementării măsurilor ce se impun pentru creşterea atractivităţii profesiei militare, extinderea bazei de selecţie şi motivarea personalului existent.

Potrivit expunerii de motive, semnată de iniţiatorii propunerii legislative, demersul nu implică alocarea unor fonduri suplimentare în perioada 2017-2020 întrucât beneficiarii Semnului onorific În Serviciul Patriei prevăzuţi de acest proiect de lege vor valorifica acest drept la momentul ieşirii la pensie, care se va produce din anul 2021, când se vor face şi primele alocări bugetare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici