Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, care vizează acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase pentru 1.169 de angajaţi din centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică.
În nota de fundamentare care însoţeşte documentul se arată că personalul bugetar din centrele înfiinţate anterior anului 2009 au beneficiat de sporul pentru condiţii deosebit de periculoase, în baza actelor normative din acea perioadă.
„Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice a prevăzut că personalul bugetar care a beneficiat de sporurile pentru condiţii de muncă în decembrie 2009 va beneficia în continuare şi în anul 2010 de aceste sporuri, păstrându-se în cuantumul avut. Această prevedere a fost preluată şi ulterior, de actele normative din perioada 2010 – 2014. Astfel, personalul din centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică reorganizate după anul 2009 sau nou-înfiinţate după anul 2009 nu beneficiază de sporul pentru condiţii deosebit de periculoase deoarece nu a beneficiat de acest spor în luna decembrie 2009”, precizează iniţiatorii proiectului de act normativ.
Prin proiectul de Ordonanţă se propune ca, începând din 2015, personalul din centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică reorganizate după 2009 sau înfiinţate după acest an să beneficieze de sporul pentru condiţii deosebit de periculoase în mod similar ca şi personalul din centrele de recuperare şi reabilitare neuropshiatrică care în luna decembrie 2014 a beneficiat de acest spor, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
De această prevedere ar urma să beneficieze 1.169 de persoane, iar efortul financiar suplimentar anual este estimat la 4.835.448 de lei.