Proiect: Studenţii de la frecvenţă redusă sau cei de la distanţă să aibă reducere la transport

Studenţii de la învăţământ cu frecvenţă redusă sau la distanţă trebuie să beneficieze şi ei de reducere la transport, asemenea colegilor de la zi, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul USR Filip Havârneanu.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Proiect: Studenţii de la frecvenţă redusă sau cei de la distanţă să aibă reducere la transport

Proiect: Studenţii de la frecvenţă redusă sau cei de la distanţă să aibă reducere la transport

„Prin proiectul depus acum, în prima săptămână a anului universitar, doresc să corectăm o nedreptate. Cei de la guvernare s-au gândit să facă economie pe spatele unora dintre studenţi când au scris legile învăţământului şi au oferit dreptul de a beneficia de transport redus doar studenţilor de la frecvenţă. Pe restul – la fără frecvenţă sau la distanţă – i-au privat de acest drept. Dar cum rămâne cu cei care vin de acasă pentru examene sau cu cei care vin la cursuri pentru că îşi doresc să înveţe, deşi nu sunt obligaţi? Să nu uităm că suntem ţara în care o treime dintre familiile tinerilor declară că nu îşi permit să suporte costurile cu facultatea”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Proiectul de lege, depus în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai studenţilor, propune modificarea Legii 199/2023 a învăţământului superior în sensul ca şi studenţii la forme de învăţământ cu frecvenţă redusă şi la distanţă să beneficieze de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transport intern auto, metrou, tren (toate categoriile de trenuri, clasa a II-a) şi naval.

În ultimele luni, parlamentarii USR Silvia Dinică, Andrei Miftode şi Irineu Darău au depus un proiect prin care studenţii să aibă asigurate, de către universităţi, mai multe locuri de practică, iar deputatul USR Alin Apostol a iniţiat o propunere legislativă pentru ca elevii, ucenicii şi studenţii care încheie primul contract de muncă să beneficieze, timp de doi ani, de scutire de la plata taxelor.

De asemenea, senatoarea Silvia Dinică a depus un proiect prin care studenţii să scape de birocraţie şi să poată cumpăra abonamentele de transport la preţ redus direct de la casa de bilete, fără să mai fie nevoie de decont lunar la facultate.

Alte proiecte USR au vizat indexarea bursei cu rata inflaţiei, introducerea posibilităţii de a cumula bursa pentru studenţii români de pretutindeni cu bursa de excelenţă olimpică şi cu bursa de performanţă, precum şi accesibilizarea clădirilor şi a suporturilor de curs astfel încât tinerii cu dizabilităţi şi CES (Cerinţe Educaţionale Speciale) să poată urma o facultate.

La începutul anului, s-a oprit creşterea taxelor pentru studenţi, după ce Parlamentul a adoptat proiectul deputatului Filip Havârneanu prin care li se interzice universităţilor să majoreze taxele şcolare pe parcursul ciclului de studii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici