Proiectul de buget pentru Ministerul Educaţiei, avizat de comisiile parlamentare

Membrii comisiilor reunite pentru învăţământ ale Parlamentului au avizat favorabil, cu 19 voturi "pentru" şi 14 voturi "împotrivă", proiectul de buget pentru Ministerul Educaţiei, ei admiţând toate amendamentele care vizau alocarea punctuală de fonduri bugetare suplimentare pentru anumite obiective.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Proiectul de buget pentru Ministerul Educaţiei, avizat de comisiile parlamentare

Proiectul de buget pentru Ministerul Educaţiei, avizat de comisiile parlamentare (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Votarea în bloc a amendamentelor care propuneau alocarea de fonduri suplimentare de la bugetul de stat pentru anumite obiective a fost decisă cu doar o "abţinere".

Propunerea ca toate aceste amendamente să fie votate în bloc a fost făcută de preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, Cristian Dumitrescu.

El a menţionat că membrii comisiilor pentru învăţământ nu pot, de principiu, să voteze "împotriva învăţământului românesc", în condiţiile în care membrii Comiisiilor reunite pentru buget oricum le resping.

Deputatul social-democrat a subliniat că membrii comisiilor pentru învăţământ au făcut la fel în anul 2009 şi nu s-au trezit cu "cine ştie ce lucruri grave".

La propunerea parlamentarilor ca lista de amendamente adoptate de comisii să constituie o listă de priorităţi de care ministerul să ţină seama la eventualele rectificări bugetare, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba, a răsuns afirmativ.

"Ministerul va spune da la toate aceste propuneri punctuale. Alocările se vor face prin hotărâre de guvern în funcţie de sumele de sumele existente. Vă rog să nu luaţi aceasta ca o promisiune că se vor finanţa", le-a spus el senatorilor şi deputaţilor.

La solicitarea unor membri ai comisiilor ca să se facă unele calcule astfel încât să nu se ajungă la un buget alocat Educaţiei de 8 la sută din PIB, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a spus că membrii comisiei nu pot să contabilizeze sumele. "Datoria de a nu depăşi şi de a face corelaţiile acestea o are Comisia pentru buget-finanţe", a opinat deputatul.

Deputatul PDL Răzvan Mustea a protestat, pe de altă parte, faţă de faptul că termenul de depunere a amendamentelor la proiectul de buget este stabilit, în cazul Comisiilor pentru educaţie inclusiv, ulterior dezbaterilor în comisie. "Noi votăm aici în bloc şi nu regăsim amendamente pe care le-am făcut noi, deputaţii PDL", a spus el, menţionând că aceste amendamente nu au mai fost acceptate chiar dacă au fost depuse înainte de expirarea termenului.

Soluţia găsită de parlamentari, la propunerea lui Dumitrescu, a fost aceea ca şi aceste modificări să fie acceptate de principiu, la fel ca şi celelalte amendamente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici