Proiectul de Directivă privind atacurile împotriva sistemelor informatice, în discuţia JAI

Discuţiile miniştrilor Justiţiei din Statele Membre UE, la lucrările Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), au vizat mai multe instrumente legislative comunitare, printre care proiectele de Directivă privind atacurile împotriva sistemelor informatice şi de combatere a exploatării copiilor.

Urmărește
17 afișări

România a contribuit activ la negocierea tehnică a instrumentului, iar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a participat luni şi marţi la Consiliul JAI de la Luxemburg, a punctat necesitatea reglementării unei limite minime pentru maximul pedepselor din cadrul legilor penale naţionale incidente în materie.

În opinia părţii române, această abordare ar reprezenta o dovadă a angajamentului comun al miniştrilor de a lupta în mod eficient cu fenomenul atacurilor împotriva sistemelor informatice, care ia amploare şi are dimensiuni transfrontaliere.

De asemenea, a fost prezentată poziţia României cu privire la alte aspecte tehnice ale documentului, precum: definirea circumstanţelor agravante, modalitatea de reglementare a furtului de identitate şi competenţa de investigare a acestor infracţiuni, precizează, miercuri, într-un comunicat, Ministerul Justiţiei.

În continuare, miniştrii au trecut în revistă şi evoluţiile recente referitoare la negocierea proiectului de Directivă privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor şi a pornografiei infantile, document ce îşi propune, pe lângă incriminarea acestor fapte grave şi introducerea unor prevederi la nivelul UE pentru instrumentarea cauzelor de abuz şi exploatare sexuală a minorilor.

În acelaşi cadru, Comisia Europeană (CE) a prezentat o comunicare pe tema protecţiei drepturilor copilului - "O agendă a UE pentru drepturile copilului". Statele Membre şi instituţiile Uniunii sunt îndemnate să îşi intensifice eforturile în scopul protejării şi promovării drepturilor copilului.

În contextul politicilor sale în materie, CE va contribui la transformarea sistemului judiciar din UE într-un sistem în interesul copilului, în special prin adoptarea, în cursul anului 2011, a unei propuneri de Directivă privind drepturile victimelor, care să acorde protecţie sporită victimelor vulnerabile, inclusiv copiilor; prezentarea, în anul 2012, a unei propuneri de Directivă privind unele măsuri de protecţie specială destinate persoanelor suspectate sau inculpate care sunt vulnerabile, inclusiv copiilor; revizuirea, până în anul 2013, a măsurilor legislative la nivelul UE privind răspunderea părintească; sprijinirea şi încurajarea activităţilor de formare pentru judecători şi procurori cu privire la participarea minorilor în cadrul procedurilor judiciare.

Alte instrumente legislative discutate în cadrul Consiliului JAI au fost propunerea de Directivă privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale; propunerea de Directivă privind ordinul european de anchetă; propunerea de Regulament privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti şi a actelor autentice în materie de succesiuni şi crearea unui Certificat European de Moştenitor; pachetul legislativ constând în două propuneri de regulamente privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materia regimurilor matrimoniale, respectiv a efectelor patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate; propunerea de regulament privind publicarea electronică a Jurnalului Oficial al UE.

În continuarea lucrărilor, Comisia Europeană a prezentat miniştrilor din Statele Membre un Raport referitor la punerea în aplicare a drepturilor fundamentale, iar Preşedinţia Ungară a Consiliului a prezentat concluziile Conferinţei privind protecţia victimelor în UE, care a avut loc la Budapesta, în 23-24 martie.

Ministerul Justiţiei va continua negocierea acestor iniţiative comunitare şi, în paralel, va lua măsurile de ordin intern ce se impun pentru punerea în practică a implicaţiilor pentru România a documentelor enumerate, precizează MJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici