Proiectul de lege pentru modificarea Codului silvic a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Arborii vor fi licitaţi în continuare vii, din pădure

Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru modificarea Codului silvic, deşi iniţiatoarea Doina Pană a cerut respingerea proiectului, cauza fiind introducerea unui amendament la articolul 39, prin care arborii vor fi licitaţi în continuare vii, din pădure.

Urmărește
2598 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege pentru modificarea Codului silvic a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Arborii vor fi licitaţi în continuare vii, din pădure

Proiectul de lege pentru modificarea Codului silvic a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.46/2008 privind Codul silvic a fost adoptată de deputaţi cu 136 de voturi "pentru", 84 "împotrivă", 11 abţineri.

Proiectul de lege este controversat, chiar iniţiatoarea acestuia, Doina Pană, susţinând că vrea respingerea iniţiativei, după ce comisia a adăugat un amendament prin care lemnele se vor vinde „ pe picior”. Iniţiatoarea a vrut eliminarea amendamentului, astfel încât arborii vii să nu mai poate fi licitaţi, ci să fie exploataţi, tăiaţi de operatori, dar o parte să fie dată şi populaţiei, ca lemn de foc.

"Vă vorbesc în calitate de iniţiator şi probabil este ceva unic în Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze iniţiativa legislativă. În momentul în care am amendat codul silvic am amendat articolul 16 pentru o eroare materială, în comisie s-a venit cu un amendament al articolului 59 care înseamnă lemnul de foc ieftin pentru populaţie. E o criză a lemnului de foc. Noi nu vorbim de faptul că nu găsim lemn de foc, găsim dar depinde la ce preţ. România este una dintre foarte puţinele ţări în care arborii se licitează vii, în pădure, asta înseamnă pe picior. Odată ce un agent economic a câştigat un arbore, nu îi mai poţi spune ce să facă cu el, face ce vrea, e al lui. Noi am mers şi am zis că dacă în UE doar 15% se mai licitează pe picior, restul se face prin prestare de servicii, să începem şi noi, ne-am referit la lemnul secundar, să nu îl mai dăm la licitaţie la agenţii economici, ci să asigurăm lemnul de foc direct spre populaţie", a susţinut Doina Pană în plen.

„Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţele compacte de maximum 3ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, în următoarea ordine: a)prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii; b) prin exploatare în regie proprie, prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră; c) prin valorificare ca masă lemnoasă pe picior" prevede amendamentul adus articolului 59, iniţiat de Ioan Terea, deputat PSD, Corneliu Olar, deputat PNL şi Ion Tabugan, deputat ALDE, cu care iniţiatoarea proiectului de lege nu a fost de acord.

În forma în vigoare, articolul 59 arăta astfel: " Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţe compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii sau prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră. "

"Pentru suprafeţele de fond forestier de peste 30 ha, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de către ocolul silvic nominalizat şi reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de sivicultură, după realizarea controlului de fond/evaluarea de către ocolul silvic, în condiţiile legii, a eventualele pagube aduse fondului forestier", prevede articolul 16 din proiectul de lege adoptat de deputaţi.

În forma în vigoare, articolul 16 arată astfel: "Pentru suprafeţele de fond forestier de maximum 30 ha, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de către ocolul silvic nominalizat se face prin act de constatare încheiat între reprezentantul ocolului silvic nominalizat şi reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, după realizarea controlului de fond/evaluarea de către ocolul silvic, în condiţiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier"

O altă prevedere a articolului 16 prevede: "Metodologia de stabilire a ocolului silvic nominalizat şi procedura de preluare în teren a suprafeţelor de fond forestier de maximum 30 ha inclusiv, se stabileşte prin ordin al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. "

Proiectul de lege, iniţiat de social-democratul Pană Adriana-Doina, fost ministru al Apelor şi Pădurilor, a fost adoptat de Senat pe 19 februarie, Camera Deputaţilor având rol decizional în acest caz. Astfel că iniţiativa va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici