Proiectul de lege privind cumulul pensiilor cu salariile a fost adoptat, tacit, de Senat

Proiectul de lege care interzice, în cazul bugetarilor, cumulul pensiei cu salariul, în cazul în care pensia este mai mare decât salariul mediu brut pe economie, a trecut, miercuri, de Senat prin adoptare tacită.

Urmărește
2461 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege privind cumulul pensiilor cu salariile a fost adoptat, tacit, de Senat

Proiectul de lege privind cumulul pensiilor cu salariile a fost adoptat, tacit, de Senat (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale avea termen de adoptare pe 10 septembrie. Proiectul fusese discutat, în sesiunea anterioară, în plenul Senatului, şi retrimis la Comisia pentru muncă, pentru un raport suplimentar. Senatorii se arătaseră, la acel moment, nemulţumiţi de amendamentele propuse plenului de către Comisie.

Comisia pentru muncă recomandase plenului, anterior, să adopte o serie de propuneri formulate de senatorii PNL, privind impozitarea graduală a veniturilor care se cumulau cu pensiile de la stat.

Astfel, un amendament formulat de liberali prevede ca pensionarii aparţinând sistemului public de pensii să fie impozitaţi cu 16% dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mic sau cel mult egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie.

Un alt amendament liberal stabileşte o cotă de impozitare de 30 la sută dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie, dar mai mic sau cel mult egal cu opt salarii medii brute pe economie.

O altă propunere liberală priveşte aplicarea unei cote de impozitare de 60 la sută dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât nivelul a patru salarii medii brute pe economie, dar mai mic sau cel mult egal cu opt salarii medii brute pe economie.

PNL a propus, de asemenea, o cotă de impozitare de 80 la sută pentru veniturile suplimentare obţinute de pensionarii de la stat pentru o pensie netă încasată mai mare decât nivelul a opt salarii medii brute pe economie.

Proiectul a trecut prin adoptare tacită de Senat în forma menţionată deoarece Comisia pentru muncă nu a reuşit să redacteze un raport suplimentar. Proiectul a fost introdus tardiv pe ordinea de zi, şi, astfel, va fi dezbătut de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.

Proiectul îi vizează pe beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinând sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului publi,c care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate acestora, din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire potrivit legii.

Legea menţionează că respectivele venituri trebuie să fie realizate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiiilor naţionale, comnpaniilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială.

Potrivit legii adoptate tacit de senatori, aceşti pensionari pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate în condiţiile în care nivelul pensiei încasate este mai mic sau cel mult egal cu nivelul salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit proiectului, pensionarii cumularzi care la data intrării în vigoare a legii exercită activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie, au obligaţia ca în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii să opteze în scris între suspendarea plăţii sumei pensiei nete aflate în plată care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie pe durata exercitării activităţii, sau încetarea raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici