- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.02.2020, 12:28)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a fost publicat. Cauzele aflate pe rol, transmise parchetelor. Soluţiile deja emise, verificate
Cauzele aflate pe rolul SIIJ vor fi transmise parchetelor competente, iar soluţiile deja date în dosarele instrumentate de Secţie vor fi verificate, se arată în proiectul de lege ce vizează desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), publicat, marţi, de Ministerul Justiţiei.
Urmărește
914 afișări
Ministrul Justiţiei anunţă că proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ va fi publicat astăzi
Potrivit Expunerii de motive a proiectului de act normativ, cauzele aflate pe rolul Secţiei, precum şi dosarele soluţionate, se transmit, în termen de cinci zile de la data intrării în vigoare a legii, parchetelor competente, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Actele de procedură îndeplinite în aceste cauze anterior intrării în vigoare a legii, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor, rămân valabile. Pentru respectarea principiului subordonării ierarhice a procurorilor în cadrul Ministerului Public proiectul prevede (art. 1 alin. 5) că soluţiile dispuse de procurorii Secţiei, care anterior intrării în vigoare a legii nu au făcut obiectul controlului ierarhic, sunt supuse după această dată controlului exercitat de procurorul general al PÎCCJ, regula fiind incidentă atât în cazul controlului exercitat din oficiu, cât şi în cazul controlului exercitat la sesizare (plângere)”, se arată în proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
Actele şi măsurile ce vor fi efectuate după desfiinţarea Secţiei vor fi supuse controlului ierarhic potrivit regulilor stabilite în Codul de procedură penală, motiv pentru care proiectul nu cuprinde reguli cu privire la acestea.
„Posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind redistribuite în cadrul celorlalte secţii ori în cadrul altor parchete, în funcţie de necesităţi. Procurorii din cadrul Secţiei, inclusiv procurorul şef adjunct, revin la parchetele de unde provin. De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii îşi redobândesc gradul profesional de execuţie şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, se arată în Expunerea de motive.
Proiectul conţine şi texte privind competenţa de efectuare a urmăririi penale în cauzele care sunt în prezent de competenţa SIIJ. Astfel, este necesară o intervenţie legislativă care să prevadă expres faptul că „de la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, sunt săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalţi judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.
De asemenea, se impune o intervenţie legislativă expresă şi în ceea ce priveşte competenţa DIICOT. Astfel, proiectul prevede expres că „de la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi infracţiunile prevăzute de art. 11 alin. (1) din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalţi judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.
Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ va fi transmis marţi CSM, care va da aviz în cazul actului normativ.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Turcan anunţă că Guvernul „probabil” îşi va asuma răspunderea pe desfiinţarea SIIJ şi a pensiilor speciale ale parlamentarilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas a aprobat lista de 34 de ostatici propusă de Israel pentru un posibil schimb. Progresul în negocieri este legat de obținerea unui acord
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe