Proiectul legii sistemului unitar de pensii, avizat de Guvern
Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Proiectul legii sistemului unitar de pensii, avizat de Guvern (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Informaţia a fost confirmată la finalul şedinţei de premierul Emil Boc, care a precizat că Guvernul şi-a luat angajamentul de a promova proiectul de lege în Parlament în regim de urgenţă.
El a arătat că legea este necesară pentru a se asigura plata în continuare a pensiilor, arătând că menţinerea actualului sistem va conduce la situaţia în care, peste puţini ani, România va trebui să împrumute miliarde de euro pentru a plăti pensiile, fără a mai exista resurse pentru investiţii şi fără garanţii că tinerii vor beneficia de sprijinul statului la vârsta ieşirii la pensie.
Premierul a amintit că de la bugetul de stat au fost transferate către bugetul de pensii, în 2009, 1,5 miliarde euro, sumă ridicată în 2010 la 1,7 miliarde euro (8% din PIB reprezentând astfel totalul cheltuielilor cu pensiile).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Boc a amintit totodată că noua lege elimină acordarea abuzivă a pensiilor de invaliditate (în număr majorat de la 600.000 persoane în 2001 la 900.000 persoane în 2009) şi a pensiilor anticipate parţial (cu un număr ajuns la 105.000 persoane în 2009, triplu faţă de anii anteriori).
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că pensiile speciale vor fi recalculate în termen de cinci luni de la data intrării în vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fără să fie acceptată nicio excepţie, dar ţinând cont că statul a suportat o parte din contribuţia socială în cazul anumitor categorii.
"Pensiile speciale vor fi recalculate potrivit principiului contributivităţii, fără nicio excepţie", a spus Boc.
Întrebat de presă ce se va întâmpla în cazul poliţiştilor, premierul a precizat că şi pensiile acestora vor fi recalculate, dar se va avea în vedere că statul a contribuit pentru aceştia cu o parte din contribuţia socială.
"Se va recalcula pensia potrivit contributivităţii, având însă în vedere că statul a contribuit pentru ei un număr important de ani şi fiecare pe măsura contribuţiei pe care a avut-o va primi pensia aferentă", a spus Boc.
Sindicaliştii susţin că Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu ar trebui să se aplice retroactiv, aşa cum prevede proiectul de act normativ, precizând că ar putea fi intentate multe procese pe această temă, întrucât nicio altă lege nu s-a mai aplicat retroactiv.
Reprezentanţii Ministrului Muncii au avut, marţi, o ultimă discuţie cu partenerii sociali pe tema proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, înainte ca documentul să intre în şedinţa de Guvern de miercuri. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, proiectul de lege ar putea fi trimis în 15 februarie în Parlament, dacă Guvernul îl va adopta miercuri.
Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii prevede aplicarea retroactivă, acest principiu nefiind valabil niciodată în vreun act normativ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO