- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul noii Legi a Sănătăţii: Conflictele dintre pacienţi şi personalul medical, soluţionate amiabil de o comisie specială
Conflictele dintre pacienţi şi personalul medical pot fi soluţionate amiabil prin intermediul unei comisii speciale, actele de malpraxis fiind prescrise în termen de un an de la producerea prejudiciului, cu excepţia faptelor care reprezintă infracţiuni, potrivit proiectului noii Legi a sănătăţii.
Proiectul noii Legi a Sănătăţii: Conflictele dintre pacienţi şi personalul medical, soluţionate amiabil de o comisie specială (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Prin proiectul noii Legi a sănătăţii, pus în dezbatere publică, este reglementată şi răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale şi farmaceutice.
Astfel, proiect de act normativ stabileşte cadrul legal privind malpraxisul, definit ca fiind "eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Proiectul de act normativ stabileşte responsabilitatea furnizorilor de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, prin introducerea obligaţiei acestora de a comunica orice informaţie solicitată de persoana care se consideră victima unui act de malpraxis.
De asemenea, este introdusă obligaţia de asigurare pentru garantarea răspunderii civile a furnizorilor de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.
Proiectul de lege prevede constituirea unor comisii de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, la nivelul structurilor teritoriale ale organizaţiilor profesionale de profil cu rol de reglementare a profesiilor medicale. Aceste comisii vor stabili cazurile de răspundere civila profesională pentru medici, farmacişti şi alte persoane din domeniul asistenţei medicale.
Comisiile vor avea ca atribuţii principale atât stabilirea existenţei sau inexistenţei unui caz de malpraxis, cât şi facilitatea soluţionării amiabile a conflictelor dintre pacienţi şi personalul medical, furnizorul de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.
În cazul în care comisia stabileşte că s-a produs un prejudiciu pacienţilor, asigurătorul care garantează răspunderea civilă a personalului medical sau furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice transmite victimei prejudiciului sau succesorilor acesteia o ofertă pentru despăgubirea integrală, în limita plafonului asigurat prin contractele de asigurare.
Dacă victima prejudiciului sau succesorii acesteia acceptă oferta, este încheiat un contract de tranzacţie privind prejudiciile produse cu personalul medical sau furnizorul de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, în termen de o lună de la data plăţii despăgubirii. O copie a contractului de tranzacţie va fi transmisă comisiei de către personalul medical sau furnizorul de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice în termen de o lună de la data încheierii acestuia.
Actele de malpraxis în cadrul activităţii medicale de prevenţie, diagnostic şi tratament se prescriu în termen de un an de la producerea prejudiciului, cu excepţia faptelor care reprezintă infracţiuni.
Totodată, proiectul de lege prevede că omisiunea încheierii asigurării de malpraxis medical sau asigurarea sub limita legală constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu suspendarea dreptului de practică sau, după caz, suspendarea autorizaţiei de funcţionare.
Proiectul noii Legi a sănătăţii a fost pus, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări.
Preşedintele Traian Băsescu declara recent că noua Lege a sănătăţii, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor sau de la mijlocul anului.
"Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cât o fi nevoie până obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta - prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere - şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei", a spus Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO