Proiectul noii Legi a sănătăţii: Serviciile de urgenţă şi prim ajutor calificat pot fi acordate de orice furnizor omologat
Orice furnizor omologat poate oferi servicii de urgenţă şi de prim ajutor calificat, în scopul diversificării surselor de finanţare şi a implementării principiilor de concurenţă reglementată, potrivit noului proiect al Legii sănătăţii.
Proiectul noii Legi a sănătăţii: Serviciile de urgenţă şi prim ajutor calificat pot fi acordate de orice furnizor omologat (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax foto)
În proiectul noii Legi a sănătăţii, pus în dezbatere publică, se păstrează actuala organizare a sistemului de urgenţă, introducându-se suplimentar posibilitatea furnizării acestor servicii de către orice furnizor care este omologat, în scopul diversificării surselor de finanţare şi a implementării principiilor de concurenţă reglementată.
Primul ajutor de bază, fără echipamente specifice, poate fi acordat de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire prealabilă care acţionează la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenţă sau serviciilor de urgenţă prespitalicească de tip SMURD şi serviciului de ambulanţă, având ca scop prevenirea complicaţiilor şi salvarea vieţii până la sosirea unui echipaj de intervenţie, se arată în proiectul de act normativ.
Asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească terestră din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este asigurată de servicii de ambulanţă omologate de Ministerul Sănătăţii, precum şi de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), aflate în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, a autorităţilor administratiei publice locale şi a spitalelor omologate prin ordin al ministrului Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
Asistenţa de urgenţă prespitalicească este coordonată de dispeceratele medicale specializate, utilizând infrastructura Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă.
Asistenţa medicală de urgenţă spitalicească este asigurată în unităţi şi compartimente de primiri urgenţe din structura spitalelor. Ministerul Sănătăţii omologhează periodic UPU şi CPU incluse în structura sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
Furnizorii de servicii medicale pot achiziţiona echipamente, autospeciale şi alte mijloace de intervenţie direct, în sistem leasing sau contractând credite având ca sursă de finanţare veniturile proprii şi/sau bugetul de stat, precum şi alte surse prevăzute de lege, inclusiv donaţii şi sponsorizări.
Organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat sunt reglementate prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Sănătăţii, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.
Finanţarea structurilor şi serviciilor medicale din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, inclusiv a UPU şi CPU din spitalele omologate de Ministerul Sănătăţii, se face de la bugetul de stat, bugetul autorităţilor locale şi din alte surse. Criteriile şi procedura de omologare vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Totodată, potrivit proiectului, este interzisă participarea personalului din cadrul serviciilor omologate de urgenţă spitaliceşti şi prespitaliceşti la greve sau la alte acţiuni revendicative organizate de sindicate sau de alte organizaţii, în timpul programului de lucru, normal sau prelungit, care pot afecta activitatea prin scăderea capacităţii de intervenţie sau a calităţii actului medical.
Legislaţia secundară elaborată în baza Legii 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, rămâne în vigoare în măsura în care nu contravine cu prevederile titlului "Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat" din proiectul Legii sănătăţii.
Proiectul noii Legi a sănătăţii a fost pus, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări.
Preşedintele Traian Băsescu declara recent că noua Lege a sănătăţii, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor sau de la mijlocul anului.
"Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cât o fi nevoie până obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta - prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere - şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei", a spus Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO