Proiectul pentru Catedrala Mântuirii Neamului, în valoare de 100 mil. euro, câştigat de o firmă din Bacău
Proiectul pentru realizarea Ansamblului arhitectural "Catedrala Mântuirii Neamului" a fost câştigat de o firmă din Bacău, clasată pe locul II, întrucât nicio lucrare nu a obţinut peste 90 de puncte, valoarea acestuia fiind de aproximativ 100 milioane euro, jumătate din cât a fost estimat iniţial.
Proiectul pentru Catedrala Mântuirii Neamului, în valoare de 100 mil. euro, câştigat de o firmă din Bacău (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax Foto)
PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, a anunţat vineri rezultatul concursului de proiectare pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului.
Astfel, premiul al doilea cu 81,52 de puncte a fost câştigat de proiectul numărul 2, realizat de SC Vanel Exim SRL Bacău care va încheia cu Patriarhia Română contractul de proiectare complet.
Premiul al III lea a revenit SC West Group Arhitecture SRL Bucureşti care va primi 30.000 de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Vor mai fi acordate trei menţiuni în valoare de câte 10.000 de euro şi două distincţii speciale de câte 5.000 de euro, premiile fiind înmânate în şedinţa din 7 iulie a Sfântului Sinod al BOR.
PS Ciprian Câmpineanul a precizat că lucrarea societăţii băcăoane a fost desemnată câştigătoare întrucât a ocupat locul întâi la rezistenţă, II la instalaţii şi a avut preţul cel mai rezonabil, în jur de 100 de milioane de euro. Iniţial, preţul lucrării la roşu fusese estimat la 180-200 de milioane de euro.
"Niciun proiect nu s-a ridicat la nivelul exigenţei comisiei şi nu a primit 90 de puncte. Totuşi comisia l-a ales pe cel care a primit premiul II, întrucât a răspuns bine exigenţelor şi a avut un preţ rezonabil, nu cel mai mic", a mai spus episcopulul vicar patriarhal.
Acesta a precizat că toate celelalte proiecte câştigătoare vor putea fi preluate pentru construirea altor catedrale din ţară şi străinătate, existând deja cereri pentru astfel de construcţii în Itala, Spania şi chiar SUA.
El a adăugat că "în acest an de grea încercare economică pentru România", Patriarhia Română nu a solicitat bani de la stat, dar are negocieri cu cinci chiar şase bănci din ţară şi străinătate pentru deschiderea unei linii de creditare. Linia de creditare va fi pentru suma de 100 de milioane de euro, dar Patriarhia Română va folosi doar suma de care are nevoie pentru începerea lucrărilor. În plus, odată cu începerea lucrărilor, vor fi 4.000 de locuri de muncă în construcţii.
Primul ansamblu care va fi dat în folosinţă din acest complex vor fi cel format cele două cantine sociale care vor asigura hrană celor nevoiaşi.
Mai mult, Patriarhia Română a adunat deja o sumă de bani din donaţii şi sponsorizări, a cărei valoare nu a fost făcută publică, dar din care s-au plătit deja anumite lucrări, a adăugat PS Ciprian Câmpineanul.
Episcopul vicar a atras atenţia asupra faptului că din toamnă va fi demarată o campanie de colectare de fonduri pentru Catedrala Mânturii Neamului, dar aceasta se va desfăşura numai prin biserici.
"Acesată campanie se va desfăşura numai prin biserici. De aceea îi atenţionăm pe enoriaşi să nu dea bani celor care vin la ei la poartă sau îi opresc în afara spaţiului bisericii. În plus, banii vor fi însoţiţi de un acatist cu numele celor care vor fi pomeniţi la slujbe şi chiar oamenii vor primi chitanţe pentru sumele date", a explicat PS Ciprian Câmpineanul.
Fostul ministru al MLPAT, inginer Nicolae Noica, a declarat cu ocazia conferinţei în care a fost anunţat numele proiectantului care a câştigat concursul, că modul în care au fost parcurse toate etapele pentru realizarea proiectului Catedralei Neamului ar putea fi un exemplu de cum se coordonează o lucrare publică.
"Cei care fac autostrăzi ar putea lua exemplu despre cum trebuie coordonată o lucrare publică", a spus Noica.
El a arătat că dacă trei milioane de români ar da pe an 10 euro, atunci în patru ani lucrarea ar fi gata. Un bilet pentru vizitarea Parlamentului costă 45 de lei, iar donaţia pentru Catedrală ar fi mai mică, a exemplificat Câmpineanul.
Chiar dacă proiectul va mai suferi modificări, totuşi datele anunţate iniţial se vor păstra, astfel că lungimea ansambului va fi de 120 metri, lăţimea 70 metri, iar înălţimea celei mai înalte turle va fi de 120 de metri. Intrarea va fi din Calea 13 septembrie, suprafaţa Catedralei fiind de zece ori mai mică decât cea a Palatului Parlamentului.
Cea mai înaltă catedrală din Europa este cea de la Moscova.
PF Daniel a spus, vineri, la sfârşitul Sfintei Liturghii, că lucrarea la roşu ar putea fi gata peste trei ani şi ar mai fi nevoie de alţi doi trei ani, adică până în 2015 pentru târnosirea lăcaşului.
"Această nouă Catderală a intrat în linie dreaptă. Catedrala va fi una tradiţională, nu modernistă. Până acum am angajat deja peste patru milioane de lei. Să ne ajute Dumnezeu ca în trei ani să vedem biserica zidită şi acoperită. Iar peste alţi doi trei ani să facem târnosirea", a mai spus PF Daniel.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO