Proiectul privind crearea unui Tribunal pentru Brevete Europene şi Comunitare, incompatibil
Proiectul de acord privind crearea unui Tribunal pentru Brevete Europene şi Comunitare nu este compatibil cu dreptul UE, a decis, marţi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Consiliul Uniunii Europene a elaborat un proiect de acord internaţional care ar urma să fie încheiate între statele membre, Uniunea Europeană şi statele terţe membre ale Convenţiei privind brevetele europene prin care se urmăreşte crearea unei instanţe competente pentru soluţionarea litigiilor în materia brevetelor europene şi a viitoarelor brevete comunitare.
Acest proiect de acord face parte din cadrul mai general al creării unui sistem integrat pentru brevetul european şi comunitar care ar fi eliberat de Oficiul European pentru Brevete. În prezent, deşi procedura de eliberare a acestui titlu este unică, brevetul european se compune dintr-un ansamblu de brevete naţionale, reglementat fiecare de dreptul intern al statelor pe care titularul le-a desemnat.
În schimb, brevetul comunitar s-ar deosebi prin caracterul său unitar şi autonom şi ar produce aceleaşi efecte în întreaga Uniune. Nu ar putea fi eliberat, transmis, revocat sau declarat caduc decât pentru acest spaţiu teritorial.
Proiectul de acord internaţional instituie un Tribunal pentru Brevete Europene și Comunitare care ar fi compus dintr-un Tribunal de Primă Instanţă, cuprinzând o divizie centrală şi divizii locale şi regionale, precum şi dintr-o Curte de Apel, cu o grefă comună.
În acest context, Consiliul s-a adresat Curţii de Justiţie de la Luxemburg pentru a obţine avizul acesteia cu privire la compatibilitatea acordului preconizat cu dreptul Uniunii.
Curtea subliniază că o decizie pronunţată de Tribunalul pentru Brevete Europene şi Comunitare care ar încălca dreptul Uniunii nu ar putea face obiectul unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi nu ar putea atrage nici un fel de răspundere patrimonială a unuia sau mai multor state membre.
În opinia CJUE, acordul ar denatura competenţele pe care tratatele le conferă instituţiilor Uniunii şi statelor membre şi care sunt esenţiale pentru prezervarea naturii înseşi a dreptului Uniunii, iar în consecinţă, Curtea concluzionează că acordul preconizat, prin care se creează un Tribunal pentru Brevete Europene şi Comunitare, nu este compatibil cu dispoziţiile dreptului Uniunii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO