- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.10.2013, 18:24)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul privind despăgubirile pentru extinderea Şoselei Fabrica de Glucoză, respins de CGMB
Proiectul de hotărâre referitor la cei peste 28 de milioane de euro pe care Primăria Capitalei vrea să-i plătească unor proprietari care ar urma să fie expropriaţi în vederea lărgirii Şoselei Fabrica de Glucoză a fost respins, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Urmărește
272 afișări
Proiectul privind despăgubirile pentru extinderea Şoselei Fabrica de Glucoză, respins (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)
După dezbateri care au durat mai mult de oră şi jumătate, proiectul a fost supus la vot în şedinţa CGMB, iat majoritatea consilierilor s-au abţinut.
Încă de dimineaţă, înainte de începerea şedinţei, liderul grupului PDL din CGMB, Silviu Văduva, a susţinut că proiectul este ilegal şi i-a cerut primarului general, Sorin Oprescu, să nu propună aprobarea lui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Văduva a spus că despăgubirile pentru terenuri menţionate în proiect sunt ilegale, fiind în cuantum de aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat, în timp ce în grila notarială de preţuri acestea sunt situate între 435 şi 475 de euro pe metru pătrat.
"Sorin Oprescu vrea să se facă exproprieri la preţuri ilegale. Terenurile care se expropriază sunt evaluate în grila notarială între 435 şi 475 de euro pe metru pătrat. Oprescu plăteşte peste 1.000 de euro pe metru pătrat pentru aceste terenuri", a declarat Văduva.
În replică, primarul general a explicat, în timpul şedinţei CGMB, înainte de votul acordat proiectului, necesitatea aprobării acestui proiect, în contextul dezvoltării autostrăzii A3, el explicând că grila notarială "a fost modificată cu 13 zile în urmă"
Totodată, Oprescu a spus că nu preţurile la care ar urma să fie expropriate terenurile sunt problema, ci faptul că "pământuri care au fost ale statului au fost retrocedate mai mult sau mai puţin legal".
Primarul Capitalei a apreciat că, indiferent de votul consilierilor, amânarea aprobării acestui proiect nu va face decât să crească preţul exproprierilor şi le-a amintit consilierilor generali că este a patra oară când introduce acest proiect pe ordinea de zi.
"Faptul că noi punem pe ordinea de zi şi apoi venim cu tot felul de chichiţe nu ne va duce decât la escaladarea sumei, pentru că oamenii de acolo ştiu foarte clar că municipalitatea are interes", a spus Oprescu.
Primarul Capitalei a explicat, după şedinţa CGMB, că în urmă cu 15 zile grila notarilor publici a fost modificată, respectiv au crescut preţurile pentru anumite zone ale Capitalei.
"Sunt două zone în care grila notarilor publici a apăsat pe preţuri, printre care şi zona dinspre Petricani spre Barbu Văcărescu, pe partea stângă, care este pe marginea lacului şi unde grila vorbeşte de 1.200-1.300 de euro pe metru pătrat", a spus Sorin Oprescu.
Edilul a precizat şi preţurile care erau înainte de modificările invocate. "Înainte erau (preţurile - n.r.) în felul următor: teren liber - 349 de euro pe metru pătrat, teren ocupat cu construcţie - 244 de euro pe pe metru pătrat, teren aferent spaţiilor comerciale - 384 de euro pe pe metru pătrat. După care ne trimit (Camera Notarilor Publici - n.r.) o listă prin care ne anunţă că toate aceste preţuri au crescut: 1.203 euro pe pe metru pătrat pentru construcţii cu structură de beton, 1.143 euro pe pe metru pătrat pentru construcţii cu pereţi portanţi şi 481 de euro pentru construcţii din chirpici. Şi cum pe această stradă nu se află nimic din chirpici...", a spus Sorin Oprescu.
Totodată, primarul general a subliniat necesitatea construirii de parcări în zona respectivă a Capitalei, având în vedere că, în prezent, pe partea dreaptă a bulevardului Barbu Văcărescu, acolo unde sunt clădiri de birouri şi spaţii comerciale, oamenii sunt obligaţi să parcheze carosabil. În aceste condiţii, a spus el, este obligatorie crearea de locuri de parcare pe ambele părţi ale viitorului bulevard.
Conform proiectului, PMB vrea să plătească despăgubiri de peste 28 de milioane de euro unor proprietari care ar urma să fie expropriaţi în vederea lărgirii Şoselei Fabrica de Glucoză, cea mai mare parte a sumei revenind oamenilor de afaceri Saadati Sohi Manochehr, Tanţi Virginica Dumitrescu şi Adrian Ciorobea.
Proiectul de hotărâre se referă la privind declanşarea procedurilor de expropriere peentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică "Lărgire Şoseaua Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şoseaua Petricani", în vederea efectuării lucrărilor de interes public local.
Suma totală necesară exproprierilor, 125.780.744 lei (28.131.317 de euro), va fi alocată din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti, s-a precizat în proiectul de hotărâre.
Potrivit raportului de evaluare, terenurile au fost considerate ca fiind în intravilan.
Cele 42 de proprietăţi care vor fi expropriate pentru lărgirea Şoselei Fabrica de Glucoză au o suprafaţă totală de 43.277 de metri pătraţi, cel mai mic fiind de zece metri pătraţi, iar cel mai mare, de 8.796 metri pătraţi. Cel mai mare teren aparţine omului de afaceri de origine iraniană Saadati Sohi Manochehr, care ar fi urmat să primească peste 9,4 milioane de euro, conform proiectului de hotărâre.
Cu o sumă comparabilă, respectiv peste 9,2 milioane de euro, ar fi urmat să fie despăgubiţi alţi doi oameni de afaceri, Tanţi Virginica Dumitrescu şi Adrian Ciorobea, care deţin 16 terenuri, cu suprafaţa totală de 19.503 metri pătraţi.
Numele Virginicăi Dumitrescu a fost legat în presă de preluarea, considerată controversată, a Palatului Ghica, dar şi de "bătălia" pentru terenul monumentului istoric Moara lui Assan. Tot despre ea s-a scris, anul trecut, în contextul demolării unei vile pe care o deţinea pe Şoseaua Kiseleff, reprezentanţii societăţii civile reclamând că respectiva construcţie se afla în zonă de protecţie a unui monument istoric clasa A.
Alături de proprietari persoane fizice, deţin proprietăţi în zona ce urmează să fie expropriată societăţile comerciale Apolodor SA, Metav SA, Editura Adevărul SA, Only Grup SRL, Aerofina SA, Print Investment 2000, Domus Mex SRL, Intrarom SRL, Romanel International Group, INL SA şi BVB Real Estate.
Dacă proiectul era aprobat de CGMB, banii pentru cei expropriaţi urmau să fie viraţi în termen de 90 de zile, de la data intrării în vigoare a hotărârii, într-un cont bancar deschis pe numele expropriatorului şi la dispoziţia proprietarilor de imobile.
Municipalitatea spune că evaluarea terenurilor s-a făcut pe baza documentelor primite de la beneficiari, urmând să se facă o inspecţie per proprietate, care ar putea modifica valoarea de despăgubire.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe