Proiectul „Zonele albastre ale României”, lansat de Senatul Ştiinţific. Un exemplu de longevitate - Comuna Galicea, Vâlcea

În viitorul apropiat, România va avea o hartă detaliată a longevităţii, un instrument care promite să schimbe perspectiva asupra sănătăţii la vârste înaintate.

Urmărește
764 afișări
Imaginea articolului Proiectul „Zonele albastre ale României”, lansat de Senatul Ştiinţific. Un exemplu de longevitate - Comuna Galicea, Vâlcea

Polifronie Vlăsceanu

Proiectul „Zonele albastre ale longevităţii”, iniţiat de Senatul Ştiinţific, implică un grup de experţi de renume care vor analiza ştiinţific localităţile cu un procent ridicat de seniori de peste 90 de ani. Scopul este de a identifica şi analiza factorii de longevitate specifici acestor zone.

Un exemplu de longevitate - Comuna Galicea, Vâlcea

Există locuri în România unde trecerea timpului lasă mai puţine urme pe feţele oamenilor, iar rănile sufleteşti se vindecă mai uşor. Judeţul Vâlcea se remarcă prin speranţa de viaţă ce depăşeşte 81 de ani, iar comuna Galicea este un exemplu elocvent, găzduind numeroşi vârstnici.

Printre aceştia, domnul Ilie Ciocan, în vârstă de 111 ani, este cel mai bătrân om din România, din Balcani şi al doilea din Europa.
Camelia Ciocan, nepoata sa, povesteşte despre viaţa şi filosofia bunicului ei.

„Pe vremuri era foamete şi ştiu că soţiile şi mamele fierbeau lucerna să facă o ciorbă pentru a umple burticile copiilor şi bătrânilor. Secretul longevităţii lui constă în bucuria de a trăi şi de a fi recunoscător pentru tot ce are”, susţine Camelia Ciocan.

Lecţii de viaţă de la seniorii din Galicea

În comuna Galicea, mai multe persoane au depăşit vârsta de 100 de ani, 10% din populaţia de 3.300 de locuitori fiind vârstnici. Peste câteva luni, un alt localnic va împlini 100 de ani şi vorbeşte despre munca sa ca sursă de energie şi rezilienţă.

„Eu la vârsta de 13 ani am plecat de acasă şi am fost la patron la Vâlcea, acolo m-a prins războiul al doilea. Dragostea de muncă este esenţială, iar liniştea şi evitarea certurilor contribuie la o viaţă lungă şi frumoasă”.

La 86 de ani, domnul Polifronie Vlăsceanu nu şi-a pierdut zâmbetul şi dorinţa de a ajuta pe cei din jur. Fost bucătar şi învăţător timp de 41 de ani, el împărtăşeşte secretul longevităţii sale.

„Dumnezeu este mai puternic ca toţi. Am mâncat sănătos, pentru că am mâncat din ce am produs. Am avut găini, vaci, porci, de toate”, afirmă Polifronie Vlăsceanu.

Domnul Petru Vlăsceanu, fost profesor, la 93 de ani, subliniază importanţa susţinerii, înţelegerii şi iertării în viaţa de cuplu. El povesteşte că aceste valori au fost fundamentale pentru a-şi păstra iubirea şi respectul reciproc de-a lungul anilor.

Cercetarea realizată de Senatul Ştiinţific îşi propune să ofere o înţelegere profundă a factorilor care contribuie la o viaţă îndelungată.

Harta longevităţii va fi completată de un studiu calitativ care va analiza factorii genetici, stilul de viaţă, dieta, activitatea fizică şi calitatea mediului înconjurător.

Acest proiect ambiţios are potenţialul de a influenţa politicile de sănătate publică şi de a promova un stil de viaţă sănătos pentru toţi românii.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici