Proprietarii din zona viitorului pasaj Virtuţii-Ciurel vor să oprească lucrările la proiect

Mai mulţi proprietari din zona viitorului pasaj bucureştean Virtuţii-Ciurel au anunţat, marţi, că vor încerca să oprească lucrările la acest obiectiv de infrastructură, inclusiv prin demersuri la Curtea de Conturi şi DNA, ei susţinând că actele de construire sunt ilegale şi că proiectul este inutil.

Urmărește
7065 afișări
Imaginea articolului Proprietarii din zona viitorului pasaj Virtuţii-Ciurel vor să oprească lucrările la proiect

Proprietarii din zona viitorului pasaj Virtuţii-Ciurel vor să oprească lucrările la proiect

Nemulţumirea celor 15 familii cu proprietăţi în zona unde urmează să fie construit pasajul Virtuţii-Ciurel a fost declanşată de reînceperea lucrărilor la acest obiectiv, pentru care municipalitatea a dat undă verde în urmă cu trei săptămâni.

"Prima autorizaţie de construire pentru podul Virtuţii-Ciurel a fost anulată de instanţă în iulie 2012, recursul urmând să se judece în data de 21 noiembrie, iar Planul Urbanistic Zonal pentru zona în cauză este suspendat în instanţă de la sfârşitul lunii februarie", a declarat, marţi, Victor Rausse, reprezentantul grupului de iniţiativă "Oponenţă proiect Străpundere-Ciurel-A1", din care fac parte 15 familii ce deţin proprietăţi în zona unde urmează să fie dezvoltat obiectivul de infrastructură.

Reprezentantul grupului de iniţiativă a arătat că vor fi sesizate Curtea de Conturi şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în legătură cu "ilegalitatea actelor în baza cărora se continuă lucrările".

Grupul de iniţiativă susţine că noua autorizaţie de construire, emisă în baza unui plan de urbanism suspendat în august de Primăria Capitalei, este ilegală.

"Vom ataca, în următoarea etapă, şi bugetul actual, şi viitorul buget, dacă suma alocată acestui proiect se va regăsi în acesta din urmă. Voi încerca să contactez Curtea de Conturi şi DNA-ul, fiindcă în fond şi la urma urmei sunt banii noştri, care sunt cheltuiţi fără a avea o bază legală", a mai spus Rausse.

În acelaşi context, reprezentantul Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicușor Dan, a arătat că, din momentul suspendării PUZ-ului pentru zona în cauză, respectiv din februarie 2013, suspendarea operează până la momentul în care Tribunalul Bucureşti va judeca cererea de anulare a acestui document.

"PUZ-ul a fost suspendat în februarie 2013. Din acel moment, hotărârea începe să curgă, hotărârea Tribunalului Bucureşti fiind confirmată de Curtea de Apel Bucureşti, în aprilie 2013. Suspendarea operează până în momentul în care Tribunalul Bucureşti va judeca cererea de anulare a PUZ-ului pentru zona în cauză", a declarat Nicuşor Dan.

În această privinţă, şeful Direcţiei de Infrastructură a municipalităţii, Ion Dedu, a arătat că ordinul de reîncepere a lucrărilor, dat în urmă cu câteva săptămâni, se bazează pe o autorizaţie de construire emisă în baza Legii 255/2010 şi are în vedere, pentru prima fază, realizarea nodului rutier dintre Şoseaua Virtuţii şi Splaiul Independenţei.

"Ordinul de începere a lucrărilor se bazează pe o autorizaţie de construire emisă în baza Legii 255/2010 şi vizează, în prima fază, numai nodul rutier dintre Şoseaua Virtuţii şi Splaiul Independenţei, pentru că nu am avut suficiente fonduri să realizăm exproprierile", a explicat Dedu.

Şeful Direcţiei de Infrastructură a precizat că, datorită pasajului, va fi rezolvată, în primul rând, problema descongestionării circulaţiei în zona Şoseaua Virtuţii, prin oferirea unei alternative. Astfel, a arătat el, pasajul Virtuţii-Ciurel va face legătura între Splaiul Independenţei şi Şoseaua Vituţii, obiectivul făcând parte dintr-un "drum expres", respectiv o infrastructură rutieră între nodul Ciorogârla şi Şoseaua Virtuţii.

Întregul proiect al municipalităţii, care însumează aproximativ 13 kilometri de infrastructură, are o valoare estimată la 330 de milioane de euro, în sumă fiind cuprinşi şi banii alocaţi pentru exproprieri.

Proiectul cuprinde patru noduri de infrastructură şi mai multe poduri şi va face legătura între A1 şi trei inele de circulaţie din Capitală, respectiv inelul principal, inelul median şi centura Bucureştiului.

Termenul de finalizare a lucrărilor la pasajul Virtuţii-Ciurel este 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici