Proprietarii terenurilor cu instalaţii energetice sunt obligaţi de Guvern să accepte o chirie minimă
Proprietarii terenurilor pe care vor fi amplasate instalaţii energetice vor încheia cu reprezentanţii operatorului o convenţie prin care să primească o indemnizaţie pe durata lucrării, dar vor fi obligaţi să accepte ca suma să fie stabilită cel mult la nivel chiriei minime pentru un teren similar.
Cuantumul indemnizației va fi stabilit astfel, prin negociere, cel mult la nivelul chiriei minime pe metru pătrat stabilite pentru folosința unui teren din aceeași categorie de către administrația publică locală în a cărei rază teritorială se află terenul și va fi calculat numai pentru suprafața de teren ce urmează să fie efectiv ocupată pentru realizarea viitoarei capacități energetice.
Procedura a fost stabilită recent de Guvern şi se referă la capacitățile energetice care urmează să fie realizate și pentru care sunt afectate terenuri aflate în proprietatea privată a terților, precum și la exercitarea efectivă a drepturilor de uz și servitute în vederea executării lucrărilor de retehnologizare, întreținere, reparații, revizii, intervenții în caz de avarii și alte intervenții pentru asigurarea funcționării normale a acestor capacități energetice.
"Titularii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor necesare realizării de capacități energetice pot solicita titularilor de licențe și autorizații încheierea convenției-cadru, pentru durata de timp necesară realizării viitoarei capacități. Cuantumul indemnizației se va stabili prin negociere cel mult la nivelul chiriei minime pe metru pătrat stabilite pentru folosința unui teren din aceeași categorie de către administrația publică locală în a cărei rază teritorială se află terenul și se calculează numai pentru suprafața de teren ce urmează a fi efectiv ocupată pentru realizarea viitoarei capacități energetice", se arată în documentul aprobat de Guvern.
Titularii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor pe care au fost realizate deja capacități energetice, după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice 13/2007, vor avea dreptul la rândul lor să solicite încheierea convenției-cadru, pentru exercitarea efectivă a drepturilor de uz și servitute ulterior realizării capacității energetice.
În cazul acestora, convenția va fi încheiată pentru durata aferentă executării lucrărilor de retehnologizare, întreținere, reparații, revizii, intervenții în caz de avarii, dar cuantumul indemnizației va fi stabilit prin negociere tot cel mult la nivelul chiriei minime pe metru pătrat stabilite pentru folosința unui teren din aceeași categorie de către administrația publică locală în a cărei rază teritorială se află terenul și va fi calculat numai pentru suprafața de teren ce urmează a fi efectiv afectată de exercitarea drepturilor de uz și servitute pentru executarea lucrărilor.
În situația în care la nivelul administrației publice locale în a cărei rază teritorială se află terenul nu există stabilitî un nivel al chiriei minime pe metru pătrat pentru folosința unui teren din aceeași categorie, nefiind astfel posibilă determinarea cuantumului indemnizației, limita sumei de plată va fi determinată de către un evaluator autorizat, ales de comun acord de către părți.
Costurile evaluării cuantumului indemnizației vor fi suportate de titularii de licențe și autorizații, beneficiari ai drepturilor de uz și servitute.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO