- Home
- Social
- BUZĂU, (23.04.2014, 19:21)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proprietarul căminului de adulţi şi vârstnici cu dizabilităţi de la Aldeni, amendat cu 5.000 de lei
Proprietarul căminului de adulţi şi vârstnici cu dizabilităţi de la Aldeni, judeţul Buzău, unde Centrul pentru Resurse Juridice a descoperit abuzuri şi neglijenţe comise asupra persoanelor instituţionalizate, a fost amendat de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cu 5.000 de lei.
Urmărește
1444 afișări
Vasile Alexandru, proprietarul căminului de la Aldeni (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)
Conform directorului Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Buzău, Adrian Vintilescu, primele verificări la căminul de la Aldeni au fost făcute în luna martie, iar în urma controlului s-a dispus remedierea deficienţelor până în 15 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Neregulile nu au fost în totalitate rezolvate, astfel că în urma controlului din data de 17 aprilie AJPIS Buzău a întocmit un raport pe care l-a înaintat Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care ar putea decide retragerea acreditării căminului de la Aldeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Inspectorii AJPIS veniţi în control au constatat nereguli în documentele societăţii printre care lipsa unor metodologii de funcţionare conform standardelor, lipsa unei proceduri de contenţionare a bolnavilor, precum şi lipsa unor procedee care să asigure reabilitarea şi reintegrarea asistaţilor internaţi la Aldeni, mare parte fiind trimişi în comuna buzoiană de primăriile de sector din Capitală cu care căminul are contracte.
De asemenea, inspectorii sociali au mai constatat că nu a fost elaborată o procedură privind decesul beneficiarilor, dar şi că nu sunt întocmite documente în care să se menţioneze incidentele produse în interiorul instituţiei precum bolile grave, fuga beneficiarilor sau decesul acestora.
Pentru lipsa acestor documente, proprietarul căminul de adulţi şi vârstnici de la Aldeni a fost amendat cu 5.000 de lei. Concomitent, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Buzău a întocmit un raport pe care l-a înaintat deja Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale care ar putea decide retragerea acreditării căminului de la Aldeni.
În luna martie, Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internaţi circa 90 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în urma unor reclamaţii privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuţi, legaţi de paturi, abuzaţi sexual, sedaţi sau obligaţi să muncească.
Ancheta la Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea buzoiană Aldeni a fost declanşată în urma unor plângeri formulate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi depuse la Parchetul Buzău şi la Parchetul instanţei supreme.
Centrul de Resurse Juridice a întocmit un raport privind situaţia de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo - una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014.
În raport se arată că unele dintre persoanele cazate acolo - adulţi cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale - ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească şi ar trăi în condiţii inumane.
"În 12 martie, la Parchetul Tribunalului Buzău s-a format un dosar penal, aflat în prezent în anchetă la procuror, pentru mai multe infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale. Ancheta a fost declanşată ca urmare a aspectelor semnalate de Fundaţia Centrul de Resurse Juridice Bucureşti. În cauză se fac acte procedurale care la acest moment nu pot fi aduse la cunostinţa opiniei publice pentru a nu fi periclitată desfăşurarea anchetei", se menţiona în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.
Potrivit reprezentanţilor centrului, în timpul vizitelor oamenii s-au plâns că sunt bătuţi, abuzaţi sexual sau forţaţi să muncească.
Raportul arăta că unii dintre cei 93 de beneficiari ai centrului erau ţinuţi legaţi cu sfoară de paturi, iar alţii erau sedaţi. De altfel, personalul centrului ar fi recunoscut în discuţiile cu reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice că se practică sedarea bătrânilor asistaţi.
Delegaţia care s-a aflat la Aldeni în luna noiembrie a anului trecut a descoperit inclusiv pacienţi aflaţi în stare de inconştienţă în urma sedării. "Într-o cameră cu trei paturi erau cinci tineri contenţionaţi chimic, aflaţi în stare de inconştienţă totală (…) Solicitând explicaţii (…), ni s-a răspuns că este o normalitate ca atunci când sunt agitaţi să li se administreze astfel de medicaţie pentru a-i linişti", arătau reprezentanţii CRJ.
Raportul mai preciza că, în timpul interviurilor, o tânără a spus că a fost abuzată sexual de alţi beneficiari din centru şi că s-a plâns de acest lucru, dar că nimeni nu a luat nicio măsură.
Un alt tânăr le-a mărturisit celor din echipa de monitorizare că îi este frică să vorbească de teama bătăilor pe care le va primi ulterior şi de la personalul azilului, dar şi de la colegi.
Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea Aldeni funcţionează de circa 20 de ani şi este deţinut de Vasile Alexandru. El spune că unitatea funcţionează cu bani proveniţi din contractele încheiate cu primării de sector din Bucureşti, de unde sunt aduşi cei care beneficiază de serviciile căminului. Vasile Alexandru susţine că în căminul de la Aldeni sunt internaţi 86 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, fiind în cămin fiind 37 de salariaţi.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Verificările de la DGASPC: În căminul de la Aldeni nu sunt copii, dar există tineri cu handicap sever subdezvoltaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe