Propunere în Parlament: Pacienţii să facă donaţii doar unităţii sanitare unde au primit îngrijiri, nu şi medicilor / "Practica plicului e nocivă pentru societatea românească"

Deputatul USR, Matei Dobrovie, a iniţiat o propunere legislativă care vizează modificarea art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului, în sensul în care pacienţii vor putea oferi donaţii numai unităţii sanitare unde au primit îngrijiri, nu şi medicilor curanţi.

Urmărește
309 afișări
Imaginea articolului Propunere în Parlament: Pacienţii să facă donaţii doar unităţii sanitare unde au primit îngrijiri, nu şi medicilor / "Practica plicului e nocivă pentru societatea românească"

Propunere în Parlament: Pacienţii să facă donaţii doar unităţii sanitare unde au primit îngrijiri, nu şi medicilor / "Practica plicului pentru medic e nocivă pentru societatea românească"

Donaţiile vor fi incluse în situaţia privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului public, care se afişează lunar pe pagina de web creată în acest scop de Ministerul Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Iniţiativa urmăreşte să pună în acord textul de lege menţionat cu două decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţate de completul pentru dezlegarea unor probleme de drept penal.

„Instanţa supremă a stabilit că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public, în sensul legii penale, iar primirea de către acesta a unor donaţii din partea pacienţilor este interzisă. Cu toate acestea, în Legea nr. 46/2003 se vorbeşte despre dreptul pacientului de a oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii. Cu alte cuvinte, pacientul poate oferi bani medicului, dar medicul din sistemul public de sănătate nu are voie să îi primească. Este evident faptul că acest raţionament nu face decât să creeze confuzie în rândul pacienţilor, care nu ştiu cum ar trebui să procedeze”, explică iniţiatorul legii, deputatul USR Matei Adrian Dobrovie, se arată în documentul citat.

De asemenea, Dobrovie consideră că nu ar trebui să se facă o diferenţiere între medicul din sistemul public şi cel privat, atunci când vine vorba de primirea unor donaţii din partea pacienţilor. Nici în cazul medicilor din spitalele private nu se justifică primirea de plăţi suplimentare, întrucât fiecărui act medical îi corespunde deja un anumit tarif.

„Consider că este de datoria statului român ca medicii să fie răsplătiţi în mod corect pentru munca depusă. Practica plicului pentru medic este nocivă pentru societatea românească şi trebuie să i se pună punct prin dispoziţii legale clare, uşor de identificat şi de înţeles de către cetăţeanul care ajunge, într-o zi, în postura de pacient”, a mai precizat Dobrovie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici