Propunere legislativă: Introducerea cazierului auto şi reţinerea permisului pentru violenţă în trafic
Senatorul PDL Iulian Urban propune, în completarea iniţiativei legislative prin care vrea ca amenzile rutiere să fie aplicate în funcţie de venitul şoferilor, introducerea noţiunii de cazier auto, precum şi reţinerea permisului pentru şoferii violenţi în trafic.
Propunere legislativă: Introducerea cazierului auto şi reţinerea permisului pentru violenţă în trafic (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Iulian Urban precizează, pe blogul personal, că din momentul în care a lansat, la 1 aprilie, în dezbatere publică, propunerea de modificare a Legii privind circulaţia pe drumurile publice, mii de români au făcut comentarii pe forumuri şi site-uri de internet, mini-vacanţa de Paşte fiind o perioadă propice în acest sens.
Parlamentarul PDL a propus modificarea Legii privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât aceasta să prevadă ca amenzile rutiere să fie plătite de şoferi în funcţie de venit, iniţiativa legislativă în acest sens urmând să fie depusă la Senat.
"Am preluat extrem de multe din comentariile pertinente ale cetăţenilor şi am creat un update la proiectul de lege, care vizează în plus noţiunea de cazier auto, aplicarea progresivă a amenzilor de circulaţie raportate la repetabilitatea şi gravitatea contravenţiilor, reţinerea permisului pentru şoferii violenţi în trafic", scrie Urban pe blog.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
Senatorul democrat-liberal mai arată că a venit cu acest concept "pe fondul faptului că MAI nu a avut curajul suficient să propună măsuri dure care să limiteze jungla de pe străzile şi şoselele naţionale".
El a anunţat că detaliile procentuale urmează să fie stabilite cu ocazia dezbaterilor din comisiile permanente din Parlament, acolo unde vor participa atât specialiştii din MAI, cât şi reprezentanţii societăţii civile.
"Înţelegem însă cu toţii că trebuie să avem curajul să adoptăm legile care să ne aducă şi pe noi în secolul civilizaţiei rutiere", mai spune Urban.
Potrivit modificărilor aduse proiectului de lege privind acordarea amenzilor rutiere în funcţie de veniturile contravenientului, în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se introduce noţiunea de "Cazier Auto" ce constă într-un istoric al sancţiunilor contravenţionale aplicate unui conducător de autovehicul.
Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române, va înfiinţa şi administra o bază de date în format electronic prin intermediul căreia vor fi consemnate în cazierul auto sancţiunile contravenţionale.
Proiectul de lege mai prevede că, în funcţie de repetabilitatea contravenţiilor săvârşite într-un interval de maxim 6 luni de la data primei încălcări a Codului Rutier conform înscrierilor din cazierul auto al conducătorului autor, aplicarea sancţiunilor contravenţionale va putea fi efectuată în funcţie de gravitatea faptei, progresiv şi gradual, conform următorului grafic: la prima contravenţie se va aplica regimul sancţionator prevăzut la articolul 98; de la fiecare a doua contravenţie în sus săvârşită într-un interval de maximum şase luni, de la data primei încălcări a Codului Rutier, cuantumul amenzii care se va aplica de către agentul constatator se va dubla; de la fiecare a doua contravenţie în sus săvârşită într-un interval de maximum trei luni, de la data primei încălcări a Codului Rutier, cuantumul amenzii care se va aplica de către agentul constatator se va tripla; de la fiecare a doua contravenţie în sus săvârşită într-un interval de maxim şapte zile, de la data primei încălcări a Codului Rutier, cuantumul amenzii care se va aplica de către agentul constatator se va qvadrupla; de la fiecare a doua contravenţie în sus săvârşită într-un interval de maximum 24 ore, de la data primei încălcări a Codului Rutier, cuantumul amenzii care se va aplica de către agentul constatator se va cvintupla".
Iulian Urban a anunţat totodată pregătirea unui nou proiect de lege prin care "să se limiteze interesul poliţiştilor de a da amenzi doar de dragul planului de amenzi".
Astfel, potrivit acestui proiect de lege de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor se va îndrepta împotriva agentului constatator pentru recuperarea prejudiciilor constând în cheltuieli de judecată sau despăgubiri acordate de instanţa de judecată, prin hotărâre judecătorească, în situaţia în care plângerea contravenţională formulată de contravenient este admisă de instanţa de judecată pentru vicii de formă la întocmirea procesului verbal de constatare a contravenţiei".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO