- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.03.2014, 20:57)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propunere legislativă pentru protejarea turiştilor care au pachete de vacanţă, aprobată de PE
O propunere legislativă în beneficiul turiştilor care au pachete de vacanţă, ce are în vedere, printre altele, asigurarea lor dacă operatorul dă faliment şi protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor, a fost aprobată miercuri de Parlamentul European(PE).
Urmărește
234 afișări
Propunere legislativă pentru protejarea turiştilor care au pachete de vacanţă, aprobată de PE
Propunerea are în vedere asigurarea turiştilor dacă operatorul dă faliment, protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor şi precizarea drepturilor în circumstanţe speciale, informează PE.
Potrivit sursei citate, regulile UE prezente privind pachetele de vacanţă datează din 1990. De atunci, zborurile ieftine au luat amploare, iar vânzările pe internet sau modificat substanţial modul în care turiştii planifică şi cumpără vacanţele. Cu toate acestea, arată PE, multe dintre aceste pachete alcătuite pe internet nu fac subiectul regulilor actuale şi turiştii riscă să rămână într-o zonă legală "gri" care poate fi costisitoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Directiva actualizată va extinde definiţia pachetelor de vacanţă pentru a include cele mai multe tipuri de aranjamente de călătorie alcătuite din diferite elemente, cum ar fi zboruri, cazare şi închiriere de maşini, pentru a proteja turiştii în cazul unor probleme. Deputaţii europeni au insistat, de asemenea, ca turiştii să fie informaţi în mod detaliat, înainte de încheia un contract, dacă aranjamentele lor de călătorie nu reprezintă un pachet şi nu oferă acelaşi nivel de protecţie.
"Modificarea definiţiei clarifică acum ce reprezintă un pachet de vacanţă. Turiştii trebuie să fie informaţi despre drepturile lor şi cum sunt asiguraţi. Directiva actualizată are în vedere un înalt nivel de protecţie a consumatorilor şi o detaliată informare a lor", a spus raportorul Hans-Peter Mayer.
Conform noii propuneri legislative, aprobată cu 610 voturi "pentru", 58 "contra" şi 13 abţineri, turiştii sunt repatriaţi dacă organizatorul vacanţei dă faliment pe durata acesteia. Totodată, dacă este posibil, turiştii ar trebui să aibă opţiunea de a continua călătoria înainte de a se întoarce acasă.
O altă prevedere se referă la faptul că preţurile vacanţei pot fi crescute, după încheierea tranzacţiei, din motive speciale, cum ar fi creşterea preţului combustibilului sau a taxelor. "Dacă preţul creşte cu mai mult de 8% (Comisia a propus 10%), turistului ar trebui să i se ofere o altă vacanţă sau acesta ar trebui să fie rambursat", explică reprezentanţii PE.
Pe de altă parte, după ce este încheiată o tranzacţie, organizatorii vacanţei nu ar trebui să poată schimba semnificativ orarele de zbor, modificările admise fiind de până la trei ore.
De aseemenea, în circumstanţe "inevitabile" sau "neprevăzute", cum ar fi dezastre naturale sau un atac terorist, care împiedică turistul să se întoarcă acasă la timp, organizatorul trebuie să organizeze cazare la acelaşi standard ca şi cazarea rezervată iniţial sau să plătească o cazare pentru cinci nopţi, la un cost de maximum 125 de euro pe noapte, dacă organizatorul nu poate sau nu vrea să rezerve cazarea (propunerea Comisiei a fost de trei nopţi la un cost maxim de 100 de euro pe noapte), conform aceleiaşi propuneri legislative.
Votul de miercuri din PE încheie prima lectură şi asigură un mandat pentru noul Parlament de a intra în negocieri cu statele membre, pentru varianta finală a directivei. Discuţiile cu statele membre vor începe după alegerile din mai.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PREFERINŢELE românilor în materie de turism
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe