Protecţia Consumatorilor Bihor a aprobat redeschiderea ştrandului Ioşia din Oradea, de sâmbătă

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a aprobat, vineri, ca ştrandul Ioşia din Oradea, unde o fetiţă a fost aspirată de conducta de evacuare a apei dintr-un bazin şi a murit, să fie redeschis începând de sâmbătă, cu excepţia bazinului respectiv şi a altuia aflat în renovare.

Urmărește
24 afișări

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, Traian Bejan, a decis, în urma unei verificări făcute, vineri, la ştrandul Ioşia, din Oradea, să se redeschidă ştrandul, începând de sâmbătă dimineaţă, după ce angajaţii acestuia au reabilitat mai multe conducte, au consolidat grilajele la conductele de evacuare a apei şi au revopsit bazinele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Bazinele 5 (unde o fetiţă a fost aspirată de conducta de evacuare a apei - n.r.) şi 8 (bazinul pentru copii, aflat în renovare - n.r.) rămân închise până cel puţin săptămâna viitoare, doarece au mai rămas unele finisări de făcut şi reparaţii în jurul bazinului, dar celelalte bazine se deschid. În principiu, au dus la îndeplinire toate măsurile cerute de noi, iar mâine (sâmbătă - n.r.) vor fi montate şi avertismentele", a declarat şeful CJPC Bihor.

În ce priveşte procesul de golire a apei, Bejan a afirmat că apa din bazinele mari va fi evacuată începând de la ora 18.00, când se termină programul şi la casierie, şi nu de la ora 16.00, cum prevedea până acum regulamentul de funcţionare a ştrandului.

"S-a vorbit cu administratorul ca apa din bazin să se golească de la ora 18.00 începând. Operatorul economic va informa consumatorii despre aceasta prin panori informative şi nu se face golirea bazinului atât timp cât încă în bazin mai sunt consumatori", a spus şeful CJPC Bihor.

El a precizat că angajaţii ştrandului au realizat deja panouri de avertizare care să menţioneze ora golirii, interdicţia copiilor de a intra în bazinele mari sau obligaţia însoţirii lor de către părinţi şi au înlocuit grilajele care puneau în pericol viaţa consumatorilor. Panourile vor fi montate în cursul dimineţii de sâmbătă, când comisarii vor face un nou control.

În urma controlului de vineri, o altă măsură a fost dispusă în cazul unui grilaj din bazinul pentru copii.

"Deşi este prins în două locuri, grilajul se mişcă şi am dispus să fie sudat în al treilea loc", a spus şeful CJPC, adăugând că "săptămânal sau la două săptămâni, comisarii CJPC o să verifice ştrandul".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public Oradea (fosta Regie Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate - RAPAS, care s-a transformat din 1 iunie în societate pe acţiuni), Florin Alexandru, a menţionat că întreaga renovare a costat aproximativ 14.000 de lei.

"Cu retuşarea bazinelor 5 şi 8, estimăm că se va ajunge la 16.000 de lei", a declarat el.

Totodată, până la finalizarea lucrărilor la bazinul 8, copiii vor folosi doar bazinul 7, care era pentru pensionari.

În locul administratorului Gheorghe Sime, suspendat din funcţie alături de alţi doi angajaţi, inginerul Florentin Avram şi lăcătuşul Daniel Fâşie, până la finalizarea anchetei, a fost numit ca şef al ştrandului Ioşia Eugen Onciu.

Pe de altă parte, inspectorii CJPC Bihor vor continua controalele în toate ştrandurile din Bihor.

"Până acum am dat doar avertismente. La ştrandul municipal (administrat tot de ADP) au fost probleme la nişte grilaje, pe scările din bazin, iar la Felix, la un bazin la care se efectuau lucrări, se exfolia vopseaua", a precizat Bejan.

Potrivit lui Bejan, amenda dată în cazul ştrandului Ioşia a fost deja achitată.

Aceste măsuri au fost dispuse în urma unui incident produs, sâmbăta trecută, la ştrandul Ioşia, unde o fetiţă de şapte ani a fost aspirată de conducta de evacuare a apei dintr-un bazin.

Fetiţa în vârstă de şapte ani se afla, sâmbătă după-amiază, într-unul din bazinele ştrandului Ioşia, iar la un moment dat a fost trasă la fund, prin forţa apei. Copilul a fost scos pe marginea bazinului de către oamenii aflaţi la bazin.

Şeful echipajului SMURD care a intervenit în acest caz, dr. Adriana Bălan, declara că fetiţa a fost găsită în stop cardio-respirator şi a fost dusă la Spitalul Judeţean din Oradea, unde însă a decedat.

Incidentul de sâmbătă s-a petrecut în timp ce bazinul era golit, reprezentanţii ştrandului susţinând că fetiţa era nesupravegheată şi că nu avea ce să caute în bazin pentru că se anunţase că apa va fi golită.

Purtătorul de cuvânt al RAPAS (actuala ADP), Florin Alexandru, susţinea că la momentul la care bazinul fusese umplut cu apă sita se afla pe gura de evacuare, însă între timp aceasta a "dispărut", şi menţiona că oamenii sunt anunţaţi când se goleşte apa din bazin.

El susţinea că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, gura de avacuare a apei care a tras fetiţa la fundul bazinului a fost din nou acoperită, fiind montat un nou grilaj, astfel că ştrandul, inclusiv bazinul în care s-a produs incidentul, au fost redeschise duminică.

Luni, conducerea RAPAS anunţa că a decis să închidă ştrandul Ioşia, de marţi până cel târziu sâmbătă, pentru a putea fi astfel revizuite toate grilajele şi căile de scurgere din ştrand.

Purtătorul de cuvânt al RAPAS declara că, luni dimineaţă, angajaţii ştrandului au găsit o parte din grilajul care acoperea gura de evacuare a apei din bazinul în care s-a produs incidentul şi că se lua în calcul ipoteza ca grilajul să fi dispărut din cauza eroziunii apei termale, dar şi să fi fost smuls de cineva.

Marţi, însă, conducerea CJPC Bihor susţinea că ştrandul Ioşia a fost închis în urma unui control desfăşurat luni dimineaţă, şi nu la simpla iniţiativă a administraţiei strandului.

"Am fost chiar eu în control, împreună cu alţi doi comisari, luni dimineaţă, când ştrandul era închis deoarece nu era program. În urma controlului, am aplicat o amendă de 20.000 de lei şi a fost întocmită decizia 05/06.06.2011, prin care a fost dispusă sancţionarea complementară de închidere temporară a ştrandului pe o durată de până la şase luni", declara, marţi, şeful CJPC Bihor, comisarul şef Traian Bejan.

Poliţia Judeţeană Bihor a deschis o anchetă în acest caz, fiind anunţaţi şi procurorii.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, declara, luni, că anchetatorii au primit rezultatul necropsiei efectuate de medicii Serviciului Judeţean de Medicină Legală, care arată că fetiţa a murit înecată.

Parchetul Judecătoriei Oradea a constituit un dosar penal în acest caz, iar Moţiu preciza că dosarul s-a deschis pentru ucidere din culpă şi se fac investigaţii pentru identificarea persoanelor responsabile.

Potrivit şefului Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, dr. Hadrian Borcea, cazul fetiţei nu este singular în ştrandurile din Oradea şi din Băile Felix, aflate în apropiere, fiind cauzate de faptul că gurile de evacuare a apei din bazine nu sunt bine protejate. El spunea că, din câte îşi aminteşte, "în ultimii cinci ani este al treilea caz de absorbţie în sorbul de evacuare", iar traumatismele în asemenea cazuri sunt foarte puternice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici