- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.07.2015, 20:44)
- Elvira Gheorghita
PROTECŢIE PENTRU CREIER: Activităţi fizice şi intelectuale zilnice, alimentaţie sănătoasă
Activităţile fizice şi intelectuale zilnice, dar şi o alimentaţie sănătoasă pot consolida scutul de protecţie al creierului şi implicit preveni îmbolnăvirea acestuia, a spus preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR), Dafin Mureşanu, la Şcoala de Vară de Neurologie.
Urmărește
1432 afișări
PROTECŢIE PENTRU CREIER: Activităţi fizice şi intelectuale zilnice, alimentaţie sănătoasă (Imagine: Shutterstock)
"Cu toate că nu reprezintă decât 2% din greutatea corpului omenesc, creierul e irigat cu 20% din totalul sângelui ce hrăneşte organismul, consumă 14% din totalul oxigenului necesar organismului şi 16% din totalul glucozei, cea care aduce energie. De aceea, un stil de viaţă sănătos coroborat cu activităţi fizice şi intelectuale zilnice, dar şi cu o alimentaţie sănătoasă poate consolida scutul de protecţie al creierului şi implicit evita îmbolnăvirea acestuia", a spus Dafin Mureşanu, la cea de-a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, care are loc în intervalul 5 - 9 iulie la Eforie Nord.
Potrivit prof. Mureşanu, niciun tratament medical nu scuteşte pacientul de activitate fizică susţinută şi activitate cognitivă îmbinată cu starea de bine, un stil de viaţă sănătos şi o gândire pozitivă fiind foarte importante pentru creier.
"Este o lume competititvă şi e o opţiune personală cu privire la modul de viaţă. Dar, din punctul nostru de vedere, misiunea noastră este să spunem mai răspicat cum ne putem proteja creierul şi care este riscul unei munci fără pauză. Medicul trebuie să transmită un mesaj responsabilizant asupra individului, iar individul, să-şi ceară drepturile", a mai spus Mureşanu, precizând că tinerii trebuie să înţeleagă că nu sunt nemuritori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
În cadrul programului stiinţific şi educaţional "RoNeuro Brain Days", care a avut loc, în iunie, la Cluj-Napoca, a fost prezentat cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu în domeniul traumatismelor cranio-cerebrale, care atrage atenţia asupra efectelor pozitive ale tratamentului cu factori neurotrofici, la pacienţii cu aceste tipuri de leziuni cerebrale. Conform acestor date, tratamentul îmbunătăţeşte semnificativ performanţele şi calitatea vieţii pacienţilor. La acest amplu studiu, coordonat de profesorul Dafin Mureşanu au participat 25 de neurochirurgi şi neurologi de top, în cea mai mare parte din România care au analizat rezultatele obţinute după tratamementul cu factori neurotrofici la un număr de de 7.769 de pacienţi cu traumatisme craniocerebrale uşoare, medii şi severe, în 10 departamente de neurochirurgie din România, pe o perioada de cinci ani.
"Acest studiu a fost o reală provocare pentru neurologie în general şi neurochirurgie în special, iar rezultatele obţinute ne arată o evidentă îmbunătăţire a stării de sănătate a pacienţilor care suferă leziuni traumatice ale creierului, produse în mare parte de accidente rutiere, dacă noul tratament este aplicat în primele 48 de ore de la producerea accidentului", a spus Mureşanu.
Dafin Mureşanu este profesor la Universitatea de Medicină si Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, preşedinte al Societăţii de Neurologie din România şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).
La cea de-a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, organizată de Fundaţia SSNN împreună cu SNR şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR) şi a Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), participă prof. dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical Sourasky, şi prof. dr. Ovidiu Băjenaru, de la Universitatea de Medicină si Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, preşedintele de onoare ad vitam al Societăţii SNR.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe