Proteina care ajută la suprimarea creşterii tumorilor - studiu

  • Crearea unor medicamente eficiente şi individualizate împotriva cancerului necesită o înţelegere a modului în care se dezvoltă cancerul.
  • Într-un studiu recent publicat în Cell Reports, cercetătorii de la University of Colorado Anschutz Medical Campus explică descoperirea unei noi proteine implicate într-un mecanism care suprimă diferite tipuri de tumori.
Urmărește
23854 afișări
Imaginea articolului Proteina care ajută la suprimarea creşterii tumorilor - studiu

Proteina care ajută la suprimarea creşterii tumorilor - studiu

De mulţi ani, oamenii de ştiinţă au înţeles că anumite tipuri de mutaţii genetice sunt la originea cancerului. Atunci când funcţionează în mod regulat, genele supresoare de tumori pot împiedica proliferarea necontrolată a celulelor maligne şi pot declanşa procesul de apoptoză, un tip de moarte celulară. Genele supresoare ale tumorii (gene protectoare) pot deveni disfuncţionale ca urmare a mutaţiilor, ceea ce ar putea favoriza creşterea cancerului, arată studiul. 
 
Gena supresoare numită TP53 „restricţionează” în mod eficient dezvoltarea şi creşterea multor tipuri diferite de tumori din corpul uman şi este cea mai frecvent mutantă genă supresoare de tumori în cancerele umane. Această genă codifică o proteină numită p53, care este atât un inhibitor puternic al proliferării celulare, cât şi un inductor al apoptozei.
 
„În mai mult de jumătate din cazurile de cancer, TP53 nu este mutantă, rămânând în schimb într-o stare latentă. În consecinţă, multe eforturi de cercetare au fost dedicate dezvoltării de medicamente care ar putea reactiva această formă latentă de p53 pentru terapia cancerului. Cu toate acestea, majoritatea cancerelor răspund la activarea p53 cu aceste medicamente printr-un blocaj tranzitoriu al proliferării celulare. Un răspuns mai bun la aceste medicamente ar fi eliminarea celulelor canceroase prin apoptoză. Prin urmare, este esenţial pentru noi să înţelegem ce alţi factori sunt necesari pentru o terapie eficientă împotriva cancerului care să vizeze p53”, explică Zdenek Andrysik, Doctor, profesor asistent de cercetare în domeniul Farmacologiei în cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii din Colorado şi unul dintre autorii lucrării.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici