Protest al angajaţilor fabricii ChimSport Orăştie faţă de nesemnarea contractului de muncă
Peste o sută de angajaţi ai fabricii ChimSport din Orăştie, judeţul Hunedoara, protestează, marţi, în curtea societăţii, faţă de nesemnarea contractului colectiv de muncă de către patronat şi neprimirea liderului sindical la negocieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Peste o sută de angajaţi ai fabricii ChimSport Orăştie, care produce componente din plastic pentru echipamente sportive, au declanşat, marţi dimineaţă, un protest spontan, nemulţumiţi că patronatul refuză să semneze contractul colectiv de muncă, iar liderul sindical nu este primit la negocieri.
Potrivit preşedintelui sindicatului "Speranţa" Orăştie, Constantin Stoica, peste 500 de angajaţi ai fabricii au anunţat, marţi dimineaţa, că nu vor să lucreze, până când nu se stabileşte o dată certă pentru semnarea contractului de muncă.
"Niciun angajat nu a lucrat astăzi ( marţi - n.r.) în interiorul fabricii şi nici schimbul doi nu va lucra. În total sunt peste 500 de oameni nemulţumiţi de salarii şi de faptul că reprezentantul legal sindical nu este primit pentru negocierea contractului colectiv de muncă. Contractul colectiv de muncă a expirat în luna noiembrie anul trecut şi de atunci se tergiversează semnarea unui contract nou, în speranţa că va intra în vigoare noul Cod al Muncii, iar angajaţii vor fi trataţi ca şi sclavi. În condiţiile în care firma a înregistrat tot timpul profit, iar echipamentele pe care le fac, roţi pentru biciclete folosite în Turul Franţei şi echipamente pentru schi Salomon, oamenii sunt plătiţi prost, sunt fluturaşi de salarii pe care restul de plată este de 230 de lei, în condiţiile în care oamenii lucrează în trei schimburi şi sunt angajaţi şi de peste 10 ani", a spus Stoica.
Stoica a acuzat conducerea societăţii că refuză accesul liderilor sindicali în interiorul fabricii pentru a lua legătura cu oamenii pe care îi reprezintă, deşi există o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Alba Iulia prin care sunt îndreptăţiţi să facă acest lucru.
"Am venit cu executor judecătoresc la poarta ChimSport, însă tot mi-au refuzat accesul în fabrică. Prefectura Hunedoara a încercat de câteva ori să medieze conflictul în cadrul Comisiei de dialog social, însă patronatul nu s-a prezentat şi a transmis în scris că este gata să suporte consecinţele legale. Ce consecinţe, nu s-a întâmplat absolut nimic, doar oamenii muncesc mult pe salarii de nimic, iar ei îşi bagă în buzunare profitul", a spus Stoica.
El a spus că oamenii nu vor relua lucrul decât atunci când patronatul se va aşeza la masa negocierilor cu reprezentanţii sindicatului.
Conducerea fabricii a refuzat accesul presei în incintă şi a transmis prin reprezentanţii firmei de pază că este o problemă internă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO