- Home
- Social
- IAŞI, (14.10.2015, 11:47)
- Florin Gheţău
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protest al angajaţilor Fortus Iaşi, în timpul Liturghiei de Sfânta Parascheva de la Catedrală
Aproximativ o sută de angajaţi ai societăţii ieşene Fortus, aflată în insolvenţă, protestează, miercuri, în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, în timpul Liturghiei de Sfânta Parascheva, cerând acordarea salariilor restante din ultimii trei ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
705 afișări
Protest al angajaţilor Fortus Iaşi, în timpul Liturghiei de Sfânta Parascheva de la Catedrală (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Angajaţii de la Fortus spun că de şase luni nu au mai primit niciun ban, iar acum vine iarna şi nu au cu ce să îşi plătească întreţinerea.
Ei au pancarte pe care scrie "Nu vrem să cerşim, vrem să muncim", "Daţi-ne salariile pentru care am muncit" şi "Nu ne mai minţiţi".
Sindicaliştii spun că au venit în faţa Catedralei Mitropolitane în speranţa că vor reuşi să discute cu premierul Victor Ponta, însă acesta nu a venit la slujba de la Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
"Ne rugăm la Sfânta, să ne vadă şi pe noi. Am crezut că vine Ponta ca să-i spunem despre problemele noastre, dar vedem că nu a mai ajuns, noi sperăm ca măcar parlamentarii de Iaşi, care sunt acolo pe scenă, să ne vadă şi să facă ceva pentru noi. Mai mulţi oameni care au lucrat la Fortus s-au sinucis din cauza problemelor cu banii, noi avem datorii foarte mari, nu ne mai descurcăm. Să vină prefectul aici, că vedem că stă ascuns", a spus unul dintre protestatari.
Participanţii la protest se află la aproximativ 25 de metri de scena pe care este oficiată slujba, fiind flancaţi de mai mulţi jandarmi, însă nu se manifestă zgomotos.
O parte dintre participanţii la slujbă le-au reproşat totuşi că nu este momentul oportun pentru o astfel de acţiune, în timp ce alţii i-au încurajat, spunând că "ţara e condusă prost".
Câteva mii de persoane asistă, miercuri, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, oficiată cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de un sobor de preoţi din ţară şi străinătate, condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Slujba a început la ora 9.30, fiind oficiată pe o scenă amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe pietonalul Ştefan cel Mare, de un sobor format din zeci de preoţi din ţară şi din străinătate, condus de IPS Teofan.
Înaintea slujbei, IPS Teofan a făcut apel la credincioşi să nu folosească telefoanele mobile şi să nu îi deranjeze pe ceilalţi participanţi.
La slujbă asistă Gigi Becali, care a ajuns la Catedrală după începerea Liturghiei.
Pe scena unde are loc ceremonia religioasă au urcat zeci de oficialităţi ieşene, parlamentari, şefi de instituţii, între care Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, şi Cristian Adomniţei, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Iaşi.
Nichita a declarat, înainte de slujbă, că se roagă şi pentru problemele în justiţie pe care le are. El a spus că ar fi fost bine să fi venit la Iaşi şi politicieni de anvergură, apreciind că gestul ar fi fost unul de respect faţă de oraş.
Potrivit organizatorilor, la slujbă asistă câteva mii de persoane, mai ales că la Iaşi este vreme frumoasă, după ce timp de trei zile a plouat aproape continuu.
În timp ce are loc slujba, continuă pelerinajul la racla cu sfintele moaşte, coada formată de pelerini întinzându-se pe aproape doi kilometri.
Potrivit Jandarmeriei, cel mai mare număr de pelerini a fost înregistrat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, când rândul credincioşilor a depăşit doi kilometri.
Până miercuri dimineaţă, s-au închinat la racla cu sfintele moaşte aproximativ 125.000 de credincioşi. Totodată, au fost 300 de intervenţii medicale, 18 persoane fiind duse la spital.
La finalul Liturghiei, şase veterani de război din judeţele Moldovei vor primi de la IPS Teofan Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincţie acordată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Cei şase bărbaţi au vârste între 93 şi 103 ani şi vor primi distincţia pentru că au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.
Slujba este programată să dureze aproximativ trei ore, iar la final Primăria va oferi pelerinilor peste 50.000 de sarmale, pregătite la cantina de ajutor social din subordinea municipalităţii.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seară, într-o procesiune, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind apoi aşezate într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult.
Tot vineri seară, au ajuns cu avionul la Iaşi, de la Mănăstirea "Simonos Petras" din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, aşezate într-o raclă în care se află şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminică, au fost aduse la Catedrala Mitropolitană ieşeană, de la Bucureşti, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Peste o mie de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada în care are loc pelerinajul.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe