Protest al comunităţii LGBT în Bucureşti. Oamenii cer legalizarea parteneriatelor civile / "Atunci când esti descoperit, esti arătat cu degetul şi de multe ori marginalizat" | GALERIE FOTO

Zeci de persoane, membri ai comunităţii gay (LGBT), s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a cere legalizarea parteneriatelor civile. În mod simbolic, mai multe cupluri au semnat parteneriate, urmând să le trimită parlamentarilor.

Urmărește
1310 afișări
Imaginea articolului Protest al comunităţii LGBT în Bucureşti. Oamenii cer legalizarea parteneriatelor civile / "Atunci când esti descoperit, esti arătat cu degetul şi de multe ori marginalizat" | GALERIE FOTO

Protest al comunităţii LGBT în Bucureşti. Oamenii cer legalizarea parteneriatelor civile | FOTO

Adrian are 61 de ani şi este grafician. Şi-a descoperit orientarea sexuală la 13 ani şi a venit la protest alături de Vasile, în vârstă de 60 de ani. Nu formează un cuplu, dar au semnat, simbolic, un document, pentru a atrage atenţia parlamentarilor în legătură cu dorinţa comunităţii gay de legalizare a parteneriatelor civile.

"Suntem prieteni de ani de zile, ne cunoaştem şi personal şi profesional. Sunt în favoarea căsătoriei de orice natură, dintre oricine. Ne trebuie educaţie mai multă. Eu mi-am descoperit orientarea sexuală la 13 ani. La vârsta aia eşti atât de inconştient încât nu îţi dai seama că poate fi periculos. Pur şi simplu te-ai îndrăgostit de un băiat, ai vrut să-l săruţi, te-ai sărutat cu el şi atât. Nu a fost o mare traumă pentru mine. Pentru alţii a fost. Ţine de educaţie. România nu e atât de educată", susţine Adrian.

"Luptăm pentru nişte drepturi. Nu vrem să mai fim marginalizaţi. Când am vorbit familiei nu am întâlnit reacţii negative. Dar din partea societăţii, întotdeauna. Atunci când esti descoperit, esti arătat cu degetul şi de multe ori marginalizat. Acum eu am venit să mă solidarizez cu cei tineri. De mic eşti gay. La început te gândeşti că esti bolnav. Mă plăceau fetele şi eu mă uitam în altă parte. Vine un moment când îţi e greu. Îţi e greu pentru că nu esti cu cei mulţi. Eşti pe o cărare a ta. Prima dată la Paris am fost cu cineva de mâna în metrou. Când era gol. Şi atât", povesteşte Vasile.

La eveniment au participat şi tineri care şi-au descoperit orientarea sexuală recent. Ana are 15 ani şi este bisexuală. A cunoscut-o astăzi pe Beth, o tânără de 18 ani din Olanda. Şi ele au semnat simbolic un parteneriat civil.

"Pentru mine, acest document înseamnă actul care uneşte două persoane care se iubesc. Nu ar trebui să fie doar pentru persoanele de sex opus. Cu toţii ar trebui să putem iubi. În viitor, dacă acest act ar exista, ar fi perfect. România este o ţară destul de conservatoare şi un astfel de act ar enerva foarte multă lume. Când le-am spus oamenilor că sunt bisexuală mi-au spus cuvinte urâte, nu au fost deloc OK. Părinţii încă nu ştiu, asta spune multe. Nu aş putea să le spun niciodată, pentru că nu au o viziune atât de bună", spune tânăra.

Alexa are 35 de ani şi este transexual. Susţine că cei care fac parte din comunitatea gay vor legalizarea parteneriatului civil pentru a trăi în condiţii de normalitate.

'LGBT nu fac rău nimănui, nu agresează oameni pe stradă, nu cred că s-a auzit vreodată că un bărbat a fost agresat de alt bărbat pe stradă. Sau o femeie a fost violată de alta femeie pe stradă. Nu există lucrurile astea. Suntem la fel de oameni ca toţi ceilalţi. Nu vrem decât să trăim condiţii de maximă normalitate. Dacă ar intra în normalitate acest lucru şi două persoane de acelaşi gen sau de identităţi diferite s-ar căsători legal în faţa statului, se pot reprezenta la medic în caz de nevoie. (..)Nu m-am lovit de reacţii negative, ci de foarte multă înţelegere. Nu mă aşteptam să înţeleagă că fratele devine soră. Au înţeles lucrul acesta. Nu mai aveam legături cu prieteni din trecut, dar mi-au trimis mesaje şi mi-au spus că vor să păstrăm legătura în continuare. O identitate de gen diferită apare în copilărie, cu ea te naşti şi se manifesta mai devreme sau mai târziu", spune Alexa..

"În România există, conform ultimului recensământ, aproximativ 400.000 de cupluri care trăiesc în uniuni consensuale, nu sunt căsătorite şi au nevoie de anumite drepturi, între care dreptul la moştenire, de a lua un credit bancar comun, pensie de urmaş, regimurile bunurilor comune trebuie să fie reglementat, calculul venitului minim garantat - aceste cupluri nu sunt incluse în calculul acestuia, violenţa domestică. Sunt o serie de probleme absolut necesare pentru societatea românească şi una europeană care să se uite cu respect la toţi cetăţenii, inclusiv la minorităţile sexuale", îşi explică demersul Vlad Visky, organizatorul evenimentului.

Evenimentul a fost organizat pe Facebook, fiind intitulat "Tradiţia noastră e iubirea".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici