- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protest al mai multor ONG-uri faţă de introducerea de cip-uri în acte
Mai multe ONG-uri aliate în Coaliţia Împotriva Statului Poliţienesc au organizat, duminică, la Palatul Patriarhiei din Capitală, un protest prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de obligativitatea introducerii de cip-uri în acte, dar şi faţă de Legea 298 din 2008.
Protest al mai multor ONG-uri faţă de introducerea de cip-uri în acte (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit organizatorilor, la miting au participat circa 500 de persoane.
Protestatarii susţin că atât măsura privind introducerea de paşapoarte şi permise auto conţinând datele biometrice ale titularului, cât şi prevederile Legii 298 din 2008 potrivit căreia anumite date din comunicaţiile electronice sunt stocate şi păstrate încalcă prevederile Constituţiei.
În opinia celor prezenţi la protest, obligativitatea introducerii cipurilor biometrice în toate documentele de identitate este contrară articolului 23 din Constituţie, care prevede că "libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile", dar şi articolului 29 care arată că "libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Pe de altă parte, Legea privind înregistrarea şi înmagazinarea tuturor comunicaţiilor electronice personale ale cetăţentilor României încalcă, în opinia protestatarilor, articolul 26 din Constituţie, care obligă autorităţile să respecte şi să ocrotească "viaţa intimă, familială şi privată", articolul 28, care ocroteşte secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare şi articolul 53, care prevede că "restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică", arătând că măsura "trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii".
"Coaliţia Împotriva Statului Poliţienesc respinge cu putere încălcările drepturilor fundamentale ale românilor prin măsurile statului destinate Controlului Total al populaţiei. De la 1 ianuarie, statul a introdus obligativitatea aplicării pe documentele de identitate ale românilor a unui dispozitiv de identificare prin unde radio, un cip care conţine detalii personale biometrice precum şi alte date, inclusiv amprentele digitale. Fără nici un fel de dezbatere publică, românii sunt însemnaţi ca vitele, cu un cip care le va monitoriza activitatea, plasat deocamdată pe aşa-zisele paşapoarte biometrice şi pe permisele de conducere, iar în viitorul apropiat inclusiv pe cărţile de identitate", se precizează într-un comunicat al organizatorilor.
Coaliţia de ONG-uri, din care fac parte Civic Media şi Noua Dreaptă, a iniţiat şi două petiţii on-line în care-şi exprimă nemulţumirea faţă de măsurile criticate cu ocazia protestului de duminică, anunţând că documentele au fost deja semnate de "peste 25.000 de români".
"Coaliţia Împotriva Statului Poliţienesc va acţiona pentru desfiinţarea acestor acte anti-constituţionale şi pentru protecţia drepturilor cetăţenilor români în faţa abuzurilor statului. În acest sens vom demara acţiuni în justiţie şi vom organiza acţiuni de stradă şi strângeri de semnături", se mai arată în documentul Coaliţiei.
Patriarhia Română a solicitat, miercuri, Direcţiei Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor lămuriri privitoare la paşapoartele biometrice şi în ce măsură datele cuprinse în acestea nu aduc atingere libertăţii şi demnităţii persoanelor.
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO