Protest al medicilor rezidenţi, în faţa Ministerului Sănătăţii: Situaţia salariilor este incertă / "Jumătate dintre colegii mei de serie sunt deja plecaţi în alte ţări. Mă gândesc şi eu la asta"

Zeci de medici rezidenţi protestează, duminică după-amiaza, în faţa Ministerului Sănătăţii, ei susţinând că situaţia salariilor este incertă între ianuarie şi martie 2018, ei riscând să primească compensaţii băneşti mai mici, doctorii fiind nemulţumiţi şi de plafonarea sporurilor.

Urmărește
1141 afișări
Imaginea articolului Protest al medicilor rezidenţi, în faţa Ministerului Sănătăţii: Situaţia salariilor este incertă / "Jumătate dintre colegii mei de serie sunt deja plecaţi în alte ţări. Mă gândesc şi eu la asta"

Protest al medicilor rezidenţi, în faţa Ministerului Sănătăţii: Situaţia salariilor este incertă / Jumătate dintre colegii mei de serie sunt deja plecaţi în alte ţări. Mă gândesc şi eu la asta

Mai mulţi medici rezidenţi s-au adunat, duminică, în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru a protesta faţă de condiţiile din spitale, dar şi faţă de faptul că nu ştiu ce salarii vor prima la începutul anului 2018.

„Sunt medic rezident în cadrul Spitalului „Theodor Burghele”. Motivul pentru care am venit aici este pentru a îmi susţine colegii. Sunt supărat pe faptul că jumătate din colegii mei de serie sunt deja plecaţi în alte ţări. Ei şi-ar dori să lucreze în ţara asta, să trateze poporul român. Nu o fac în momentul de faţă. Nu neg că şi eu mă gândesc la varianta asta. M-ar face să rămân cu un salariu normal şi posibilitatea de a avea o viaţă decentă. Salariul normal, adică cel care a fost promis de actuala conducere. Legea salarizării în continuare nu e clară, transferul contribuţiilornu e clar. Oamenii pe care îi vedeţi protestează şi pentru că, în calitate de medici, nu vor mai avea acea bursă de 670 de lei”, susţine Cristian Toma, rezident în anul II, prezent la manifestarea stradală.

„Aşa cum în meseria mea învăţăm copiii să spună „Nu”, şi noi trebuie să reînvăţăm să spunem „Nu”. Acesta este momentul. Ne nemulţumesc şi condiţiile din spital, neajunsurile care se sparg în capul nostru, cei mici. De exemplu, pacientul trebuie să îşi aducă de acasă acul de puncţie şi tu trebuie să fii cel care îi spune asta. Când eu am intrat în anul I, sediul nou urma să se deschidă, dar a fost tergiversată deschiderea cu trei ani. Noi lucrăm acolo în condiţii inumane. Ni se spune că nu sunt fonduri, resurse, trebuie să aşteptăm, se tergiversează”, susţine Eugenia Roza, medic rezident în anul III la Spitalul „Victor Gomoiu”, unul dintre iniţiatorii protestului.

De asemenea, medicii care au ieşit să protesteze susţin că „orele de gardă ale rezidenţilor de anii I şi II sunt neplătite”.

„Eliminarea bonurilor de masă şi înlocuirea ei cu "normă de hrană" care se va da abia în decembrie 2018, salariile celebre începând de la 5.700 de lei care vor fi scăzute din start cu 41.5% şi care nu vor fi date începând din ianuarie, ci din martie 2018 şi situaţia incertă a salariilor între ianuarie şi martie 2018, medicii rezidenţi aflându-se la riscul de a le scădea salariile. Acesta este şi principalul motiv pentru care ieşim în stradă şi vom cere în mod expres un tabel pe fiecare lună din anul 2018 cu salariile nete atât înainte cât şi după mărirea din martie 2018”, arată iniţiatorii manifestării din faţa Ministerului Sănătăţii.

Mai mult, ei cer scoaterea la concursul de rezidenţiat a unui număr mai mare de locuri, precum şi eliberarea posturilor din spitale.

„Toată lumea se plânge că nu sunt acoperite liniile de gardă (oraşele mari nefăcând excepţie) şi că avem cel mai mic număr de medici la 10.000 de locuitori din U.E., dar când vine vorba de fapte, numărul disponibil de posturi este infim”, menţionează sursa citată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici