- Home
- Social
- PETROŞANI, (11.12.2014, 02:00)
- Dana Pasca , Ramona Rosulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTEST al minerilor de la Lonea: Ei refuză să intre în subteran şi cer demisia conducerii CEH
Peste o sută de mineri care lucrează în schimbul trei la Mina Lonea din Valea Jiului au refuzat, miercuri seară, să intre în subteran, nemulţumiţi de "corupţia" de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi "incompentenţa" şefilor numiţi politic, despre care susţin că le pun în pericol locurile de muncă. Alţi o sută de mineri, care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul patru, au refuzat şi ei să intre în subteran şi s-au alăturat protestului colegilor lor.
Urmărește
219 afișări
Peste o sută de mineri de la Lonea refuză să intre în subteran, reclamând "corupţia" de la CEH (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
UPDATE 02:00 Alţi o sută de mineri de la Lonea au ajuns la Petroşani, unde protestează alături de colegii lor
Alţi o sută de mineri de la Mina Lonea, care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul patru, au ajuns, miercuri noapte, la sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, unde protestează alături de colegii lor din schimbul trei, scandând ”Hoţii” şi ”Demisia”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Minerii din schimbul patru de la Lonea au mers pe jos cei opt kilometri de la mină şi până la Petroşani, solidarizându-se cu acţiunea colegilor lor din schimbul trei, care protestează în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara.
Ei fluieră şi scandează ”Hoţii” şi ”Demisia” şi spun că şi colegii lor din schimbul întâi se vor solidariza cu ei.
La Petroşani, au venit, miercuri seară, şi aproximativ 60 de mineri din schimbul patru de la Vulcan, pentru a se alătura protestului ortacilor de la Lonea, însă aceştia s-au întors la unitatea minieră după circa o oră. Minerii de la Vulcan susţin că s-au întors pentru a se bloca în subteran.
Liderul de sindicat al minerilor de la Vulcan, Ioan Ciobotaru, a spus că blocajul în subteran este o măsură extremă de protest şi reprezintă un semnal de alarmă pentru conducerea complexului, care trebuie să înţeleagă că soluţia pentru continuarea activităţii este demisia.
UPDATE 23:25 - Cei peste 100 de mineri de la Lonea protestează în faţa CEH din Petroşani, cerând demisia conducerii
Cei peste o sută de mineri din schimbul trei de la Mina Lonea din Valea Jiului, care au refuzat să intre în subteran, au ajuns, miercuri seară, la sediul Compexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, unde protestează, cerând demisia conducerii companiei pe care o acuză de ”incompetenţă”.
Minerii, care au refuzat să intre în schimbul trei, au ajuns, miercuri seară, la sediul Compexului Energetic Hunedoara, după ce au mers pe jos aproximativ opt kilometri, de la Mina Lonea situată în localitatea Petrila şi până în Petroşani.
Ortacii protestează în curtea CEH, cerând demisia întregii conduceri a companiei, pe care o acuză de ”incompetenţă”.
”Nu ne-aţi dat materiale şi vă bateţi joc de noi ca să ne folosiţi ca scuză în faţa ministrului (n.r. - ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu), când vă va cere, în 15 decembrie, programul realist de eficientizare şi reorganizare a Compexului Energetic Hunedoara. Asta aţi făcut de fap”, i-a strigat unul dintre protestatari directorului general adjunct al CEH, Nicolae Drăgoi, chemat de mineri în curtea companiei.
Întrebat dacă acuzaţiile minerilor sunt reale, Drăgoi a răspuns: ”Nu ştiu. Se lucrează la un program la Deva, nu ştiu mai multe amănunte”. El nu a putut confirma dacă vreun responsabil din divizia minieră participă la întocmirea programului de eficientizare şi reorganizare a CEH.
Liderul Sindicatului ”Muntele” din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut directorului general adjunct, Nicolae Drăgoi, să transmită ”corect şi complet” şefilor lui, până la Ministerul Energiei, care sunt nemulţumirile minerilor.
”Vă rog să spuneţi exact, domnule director, ce vă spun minerii aici. Nemulţumirile lor nu sunt legate nici de faptul că nu le-aţi dat bonurile (tichete cadou - n.r.), nu vor nici bani mai mulţi, ci se tem pentru siguranţa lor când intră în mină, fiindcă incompetenţa voastră a adus societatea aceasta într-o situaţie în care nu îşi putea imagina nimeni că ar putea ajunge. Progamele voastre nu sunt realiste, nu există de fapt, şi nu ştiţi decât un singur lucru, să tăiaţi salarii şi să umiliţi oameni. Minerii din Valea Jiului vor siguranţa locurilor de muncă şi mai exact vor să mai aibă locuri de muncă. Să nu îndrăzniţi să spuneţi că v-au cerut bani sau drepturi suplimentare, v-au cerut să plecaţi efectiv şi să lăsaţi profesioniştii să lucreze pentru noi”, i-a spus Nica directorului general adjunct al CEH.
Liderul de sindicat a susţinut că ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, le-a dat termen celor din conducerea CEH ca, până la jumătatea lunii decembrie, să prezinte un program realist de eficientizare şi reorganizare a companiei.
Potrivit sursei citate, cei din conducerea CEH ar fi premeditat totul pentru a avea o scuză în faţa ministrului atunci când vor merge cu ”lecţiile nefăcute la Bucureşti”.
Minerii de la Lonea spun că, cel mai probabil, colegii lor din schimbul patru se vor solidariza cu acţiunea lor şi vor veni la Petroşani, unde ar urma să ajungă şi mineri de la Lupeni şi Vulcan.
Toţi minerii care urmau să intre în subteranul Minei Lonea în schimbul trei, respectiv peste o sută de persoane, au refuzat să plece din sălile de pontaj, nemulţumiţi de lipsa echipamentelor de lucru, de "minciunile" şi "incompentenţa" şefilor, pe care îi acuză că le pun în pericol locurile de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Nu mai putem răbda, ei se joacă cu viaţa noastră, tot ce obţinem, obţinem numai prin presiune, fiindcă ne mint, ne ameninţă de o să ajungem să vorbească doar stratul de cărbune. De luni de zile suntem minţiţi şi amăgiţi de pe o zi pe alta, nu mai avem cu ce lucra şi ei ridică doar din umeri. Totul există doar pe hârtie, în subteran nu avem nimic. Ne-am săturat de hoţi şi de incompetenţi numiţi politic. Să ne dea inginerii capabili înapoi", a declarat unul dintre protestatari, care a subliniat că, dacă nu protestează, ei nu obţin niciun drept.
Ortacii au cerut demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara, dar şi a directorului de la Mina Lonea, acuzându-i de incompetenţă şi inconstanţă în decizii.
"Ei iau decizii de unii singuri, nu îi interesează care e realitatea, pentru ei nu contează două milioane, fiindcă au salarii de 200 de milioane (de lei vechi - n.r.)", a spus un alt protestatar.
Minerii susţin că situaţia economică a Complexului Energetic Hunedoara este rezultatul "corupţiei" dezvoltate în această societate, întrucât contractele pentru echipamente s-ar da preferenţial, iar calitatea materialelor ar lăsa de dorit.
Cei peste o sută de mineri intenţionează să plece pe jos de la Mina Lonea, aflată în localitatea Petrila, spre sediul CEH din Petroşani, aflat la o distanţă de circa opt kilometri.
Aproximativ 200 de mineri de la Lonea a protestat şi în luna iulie, ei refuzând să intre în subteran, nemulţumiţi că vor pierde anumite drepturi odată cu avizarea noului contract colectiv de muncă de către Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara. Minerii au renunţat la protest după ce revendicările lor au fost soluţionate de administraţia CEH.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe