- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protest al pensionarilor militari în Bucureşti: 2.500 de persoane au manifestat la sediul Guvernului
Mitingul pensionarilor militari de la sediul Guvernului, la care au participat 2.500 de oameni, s-a încheiat cu o oră mai devreme decât era stabilit, protestatarii anunţând că vor participa la acţiunile confederaţiilor sindicale organizate în ziua asumării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.
Protest al pensionarilor militari în Bucureşti: 2.500 de persoane manifestează la sediul Guvernului (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)
Protestatarii au plecat în marş la ora 11.00, din faţa sediului Academiei Militare, pe traseul Bulevardul Eroilor - strada Ştirbei Vodă - Calea Victoriei - strada Rosetti - Bulevardul Magheru - Piaţa Victoriei.
La scurt timp după ce primele coloane de manifestanţi au plecat din Piaţa Eroilor, reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au anunţat că membrii Comisiei juridice a Senatului au propus respingerea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 1/2011. Anunţul a fost primit cu urale de către manifestanţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pe traseul marşului, manifestanţii au strigat "Cinste lor, cinste lor, cinste poliţiştilor", "Fără bani şi-aproape goi şi jandarmii sunt cu noi", "Afară, afară cu mafia din ţară", "Jos dictatorul", "Nu vă fie frica, şi Băsescu pică".
Participanţii la marş au avut pancarte pe care scria "De la Cuza e Unirea, de la Băse nesimţirea/ de la Carol un regat, de la Băse un diktat/ De la Ceaşcă, tot ce-avem, de la Băse doar blestem/ De la Ilici sinergia, de la Băse perfidia/ Asta este România".
Potrivit jandarmilor, la protestul din Capitală au participat aproximativ 2.500 de persoane. Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate susţin însă că la protest au fost prezenţi aproximativ 6.000-7.000 de pensionari militari din Capitală şi din mai multe judeţe.
Primele coloane de manifestanţi au ajuns în Piaţa Victoriei în jurul orei 13.00, unde au participat la un miting de protest până în jurul orei 16.00.
În timpul marşului, circulaţia a fost restricţionată pe Bulevardul Eroilor, strada Ştirbei Vodă, Calea Victoriei, strada Rosetti, Bulevardul Magheru, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, dar şi pe străzile ce se intersectează cu traseul de deplasare al manifestanţilor.
Circulaţia pe aceste artere va fi reluată, dar va rămâne restricţionată în Piaţa Victoriei, până în jurul orei 16.00, când este programat să se încheie mitingul pensionarilor militari.
Pensionarii militari afiliaţi Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate sunt nemulţumiţi de recalcularea pensiilor şi de modificările aduse Codului Muncii.
La protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate au participat pensionari militari din Capitală şi din mai multe judeţe.
Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate susţin că Guvernul Boc a impus în ultimii doi ani legi care limitează drastic drepturile a milioane de cetăţeni. Aceştia îi cer preşedintelui Traian Băsescu să intervină în favoarea puterii judecătoreşti şi a Legislativului, împotriva Executivului.
Pensionarii militari au protestat şi în 24 ianuarie în Capitală, dar şi la prefecturile din ţară. Atunci, aproximativ o mie de pensionari militari au participat la un marş de protest, cerând Guvernului, MAI, MApN şi SRI să oprească recalcularea pensiilor lor. Unii pensionari militari din MapN şi din SRI anunţau atunci că se desolidarizează de acţiunile SCMD şi nu participă la protestele organizate de acest sindicat.
Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011 care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.
Decizia de a emite ordonanţa a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, peste 600 de pensionari militari au depus la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune de suspendare a OUG 1/2011 privind pensiile din sistemul de apărare, termenul fixat de instanţă fiind 23 martie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36