Protest al poliţiştilor de penitenciare: Puşcăriile sunt adevărate „şcoli de criminalitate”

  • Poliţiştii de penitenciare blochează marţi puşcăriile din cauza condiţiilor insalubre de muncă, a lipsei acute de personal şi a scăderii siguranţei personale.
  • Sindicatele avertizează că penitenciarele nu mai sunt centre de reabilitare, ci adevărate „şcoli de criminalitate”.
Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Protest al poliţiştilor de penitenciare: Puşcăriile sunt adevărate „şcoli de criminalitate”

Protest al poliţiştilor de penitenciare: Puşcăriile sunt adevărate „şcoli de criminalitate”

Poliţiştii de penitenciare din Craiova şi Vaslui refuză să mai intre în serviciu marţi, începând cu ora 7:00 şi blochează timp de câteva ore activitatea penitenciarelor.

Potrivit sindicaliştilor, poliţiştii de penitenciare sunt nemulţumiţi pentru că „sunt furaţi, trădaţi de politicieni şi obligaţi să muncească în condiţii insalubre de muncă, că sunt în număr insuficient de personal şi fără mijloace de siguranţă, situaţie care le pune în pericol sănătatea, integritatea corporală, dar şi viaţa”.

„Zilnic, poliţiştii de penitenciare sunt jigniţi, ameninţaţi de către deţinuţi, iar lunar un poliţist de penitenciare este agresat fizic sau bătut la propriu”, spun sindicaliştii.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) avertizează că, în absenţa unor măsuri ferme şi imediate, situaţia va escalada rapid, punând în pericol nu doar personalul din penitenciare, ci şi societatea în ansamblu.

„Nu suntem carne de tun pentru deţinuţi”, susţin poliţiştii de penitenciare, care reclamă lipsa de reacţie a Ministerului Justiţiei şi a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în faţa acestei crize instituţionale.

„În ciuda numeroaselor apeluri la acţiune şi fermitate, răspunsul administraţiei penitenciarelor a rămas la nivel de măsuri „pe hârtie”, care nu reduc agresivitatea deţinuţilor şi nu îmbunătăţesc condiţiile de muncă. Sindicatele avertizează că penitenciarele, în forma lor actuală, nu mai sunt centre de reabilitare, ci adevărate „şcoli de criminalitate”, unde deţinuţii devin şi mai violenţi şi mai pregătiţi să recidiveze, punând în pericol societatea”, spun sindicaliştii.

Potrivit FSANP, în timp ce deţinuţii beneficiază de privilegii care sunt „inaccesibile pentru majoritatea cetăţenilor de rând”, poliţiştii de penitenciare sunt expuşi constant riscului, fiind planificaţi în posturi în care „nu au posibilitatea să-şi satisfacă nevoile fiziologice de bază”.

„În lipsa unui număr suficient de angajaţi şi a precarităţii mijloacelor de siguranţă adecvate, poliţiştii sunt împinşi să lucreze în condiţii periculoase, devenind astfel victime sigure ale agresiunilor deţinuţilor”, transmite FSANP, care aminteşte faptul că în acest an un deţinut i-a tăiat nasul unui poliţist la Penitenciarul Bucureşti Rahova.

„Ne trimiteţi zilnic la moarte, fără să vă pese de noi şi de familiile noastre! Cât timp va mai dura până când un deţinut va ucide un poliţist?”, se întreabă sindicatele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici