Prima pagină » Social » Protest al sindicaliştilor de la Electroargeş Curtea de Argeş, în curtea unităţii

Protest al sindicaliştilor de la Electroargeş Curtea de Argeş, în curtea unităţii

O sută de sindicalişti de la Electroargeş Curtea de Argeş au protestat, joi, în faţa unităţii, acuzându-l pe Cătălin Chelu, principal acţionar al firmei, că a încasat dividende de 2,7 milioane de lei, deşi AGA a decis ca tot profitul din 2010 să fie investit pentru a susţine activitatea societăţii.
26 mai 2011, 18:18, Social

Potrivit vicepreşedintelui sindicatului Electroargeş Curtea de Argeş, Florin Mihai, salariaţii reclamă faptul că acţionarul principal al societăţii, Cătălin Chelu, a încălcat deciziile Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) potrivit cărora tot profitul din 2010 urma să fie investit pentru a susţine activitatea firmei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Deşi Adunarea Generală a Acţionarilor a decis ca profitul integral pentru anul 2010 să fie investit pentru a susţine activitatea societăţii, Cătălin Chelu şi-a încasat dividendele. Suma ridicată de el este de 2.700.000 de lei, prin aceasta el încălcând decizia AGA. Am semnalat DIICOT Piteşti faptul că profitul Electroarges capătă o altă destinaţie decât cea decisă de AGA, o altă sumă importantă de bani din profitul Electroargeş fiind virată ,iarăşi contrar deciziei AGA, către o altă firmă, unde Chelu este acţionar principal”, a declarat vicepreşedintele sindicatului ElectroaArges, Florin Mihai.

Potrivit aceleiaşi surse, mulţi dintre lucrătorii electroargeş sunt acţionari la întreprinderea la care muncesc, iar interesul lor a fost acela de a susţine activitatea economică a unităţii prin reinvestirea profitului realizat în 2010, „siguranţa locului de muncă fiind mai importantă decât încasarea dividendelor”.

„Avem şi alte nemulţumiri, precum faptul că nici pînă în prezent nu avem un contract colectiv de muncă semnat, iar de la venirea domnului Chelu profitul, care era mare până să vină dânsul, s-a diminuat la cinci la sută faţă de cel de atunci. Electroargeş Curtea de Argeş are, în prezent, 550 de angajaţi şi, deşi sunt comenzi, nu suntem siguri de locurile noastre de muncă, iar condiţiile de muncă sunt precare”, a mai spus Florin Mihai.

Mitingul de protest s-a încheiat după aproximativ o oră, fără incidente.

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu este judecat în dosarul „mită la MAI”, fiind acuzat că ar fi încercat să-l mituiască pe chestorul Dan Valentin Fătuloiu cu un milion de euro în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care este cercetat.

Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru, l-a denunţat pe omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu. În 19 noiembrie 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat un flagrant delict în cazul lui Cătălin Chelu, care a avut loc în parcarea de lângă Ministerul de Interne.

În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, la scurt timp după scandalul privind mita de un milion de euro, propusă în cabinetul ministerial şi dată în parcarea MAI.

Potrivit Ziarului Financiar, valoarea de piaţă a producă­to­rului de aspiratoare Electro­ar­­geş Curtea de Argeş (ELGS) s-a redus pe Bursă de trei ori de la finele lunii octombrie a anului trecut, moment la care în acţionariatul companiei a intrat omul de afaceri Cătălin Chelu.

Scăderea acţiunilor a venit în contextul în care Chelu nu a lansat ofertă de preluare obligatorie, a decis să nu distribuie dividende din profitul realizat în 2010, iar la începutul lunii mai a convocat AGA pentru a aproba majorarea capitalului social.

La finele lui octombrie 2010, două firme controlate de Cătălin Chelu, Portavon şi Materra Com, ambele din Galaţi, au cumpărat pachete de 29,6%, respectiv 5,8% din acţiunile Electroargeş, în urma unor investiţii care s-au ridicat la circa 13 mil. lei şi evaluau compania la circa 37 mil. lei (8,8 mil. euro).

Imediat după tranzacţii, acţiunile ELGS au fost transferate de pe RASDAQ la categoria a II-a a BVB, iar după reluarea tranzacţionării acestea au scăzut puternic.

Scăderea acţiunilor Electroargeş s-a accentuat în luna martie, după ce omul de afaceri a decis să nu mai distribuie dividende, deşi conducerea societăţii publicase deja pe Bursă convocatorul AGA care prevedea distribuirea unui dividend brut de 0,1191 lei/acţiune. Convocatorul a fost modificat, iar acţiunile Electroargeş s-au prăbuşit pe Bursă cu 30% în câteva zile.