Video Protest al transportatorilor faţă de scumpirea RCA, pe şoseaua de centură a Capitalei şi în ţară - FOTO, VIDEO

Zeci de autocamioane merg cu viteză redusă pe şoseaua de centură a Capitalei, în semn de protest faţă de scumpirea RCA, un protest la nivel naţional al transportatorilor fiind anunţat pentru 14-15 septembrie.

Urmărește
2450 afișări

Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că autovehiculele de marfă circulă cu viteză redusă între orele 10:00-12:00, pe toate şoselele de centură din ţară, în semn de avertisment faţă de scumpirea RCA.

Pe şoseaua de centură a Capitalei, zeci de autocamioane circulă cu viteză redusă, în semn de protest. Circulaţia a fost îngreunată la marginea Bucureştiului şi din cauza unui accident de circulaţie în care au fost implicate două TIR-uri şi o maşină, însă traficul a fost reluat pe un fir alternativ.

Sindicaliştii din transporturi au anunţat că vor declanşa şi un protest naţional prin oprirea activităţii în perioada 14-15 septembrie, dacă Guvernul nu ia măsuri împotriva scumpirii poliţelor RCA.

"COTAR invită toţi transportatorii, indiferent de forma de activitate, taxi, transport marfă sau călători, să facă front comun în vederea declanşării unui protest naţional, în data de 14-15 septembrie 2016, prin oprirea totală a activităţii", se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Până în septembrie însă, cei din transporturi sunt invitaţi să îşi exprime nemulţumirea faţă de scumpirea poliţelor RCA prin postarea, în partea dreaptă jos a parbrizului, a unei foi cu textul "PROTEST RCA", iar şoferii din Bucureşti, să claxoneze când trec prin faţa Guvernului sau a sediului ASF.

Protest al transportatorilor pe şoseaua de centură nord-vest a Aradului, faţă de scumpirea RCA

Zeci de transportatori au circulat, marţi, cu viteză redusă pe şoseaua de centură nord-vest a municipiului Arad, parte din DN 7, îngreunând traficul rutier pentru circa două ore, în semn de protest faţă de scumpirea poliţei RCA.

În cele două ore, camioanele protestarilor au circulat cu mai puţin de 20 de kilometri la oră, îngreunând traficul rutier în două locuri de pe şosea, mulţi dintre şoferi efectuând depăşiri riscante, ca să scape de coloana de maşini. Transportatorii au postat în parbrize afişe cu mesajul "Protest RCA" şi au claxonat în continuu.

Reprezentanţii transportatorilor susţin că majorarea poliţei RCA va băga în faliment cele mai multe firme de transport, dar va duce şi scumpirea mărfurilor transportate. La protest, pe lângă camioane au participat şi transportarori cu maşini mici.

"Protestăm din cauza preţului exgerat al RCA. ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.r.) nu conştientizează că distruge o industrie, industria de transport, cea care este vitală pentru a ajunge marfa în magazine. Pentru toţi oamenii este un lucru extraordinar de vital ca transporturile să rămână competitive la nivel european. Atunci când primim o cotaţie de RCA de 5.000 euro pe an, practic ni se taie craca de sub picioare, va trebui să tragem maşinile lângă gard. Asta va duce în orizontală la falimentul a sute, a mii de transportatori din România. Economia va suferi, şoferii vor suferi, patronii vor suferi. Trebuie să găsim o cale de a pune lucrurile acolo unde le este locul, trebuie să facem cumva ca aceste RCA-uri să fie calculate corect, după o daunalitate corect calculată şi după nişte principii care trebuie să fie puse pe nişte baze total altele decât sunt acum. Guvernul să conştientizeze că vrem normalitate, fără să tragem camioanele pe dreapta", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, secretarul general adjunct al Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Siegfried Mayer.

Cinci patronate din transporturi - UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM - solicită Guvernului emiterea de urgenţă a unei hotărâri prin care să îngheţe tarifele RCA la valori fixe, conform calculului făcut de Autoritatea de Supravghere Financiară, în luna iunie 2016. Transportatorii spun că legea permite Guvernului să intervină şi cer ca taxele RCA să fie cuprinse între 1.117 lei şi 4.366 lei, pe an, adăugand că situaţia critică din piaţă impune aplicarea prevederilor din Legea Concurenţei, după ce, în ultimul an, tarifele RCA au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.

Transportatorii mai spun că, dacă Guvernul nu va lua măsuri, vor continua cu protestele şi vor ajunge chiar să blocheze unele drumuri naţioanale. Conform unor informaţii din rândurile transportatorilor, proteste de acest fel vor fi organizate în fiecare zi de luni până când, cel mai probabil, în cursul lunii septembrie, se va organiza un protest de amploare mai mare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici