- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.12.2015, 10:00)
- Monica Moanea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video PROTEST al transportatorilor în Capitală. Discuţiile de la Guvern au durat câteva ore: Nu excludem reluarea protestelor de anul viitor. HARTA restricţiilor de circulaţie - FOTO, VIDEO
Mii de taxiuri, camioane şi autobuze au blocat traficul în Capitală, pentru a cere reducerea tarifului RCA şi eliminarea supraaccizei din preţurile carburanţilor începând din ianuarie 2016. Delegaţia transportatorilor invitată la negocieri la Guvern a ieşit după mai bine de două ore, liderii protestatarilor arătându-se dezamăgiţi pentru că supraacciza va rămâne în vigoare anul viitor şi anunţând că vor continua discuţiile privind RCA, iar protestele ar putea fi reluate de anul viitor.
Urmărește
11506 afișări
UPDATE 15:00 - Transportatorii, după discuţiile de la Guvern: Nu excludem reluarea protestelor de anul viitor
Delegaţia transportatorilor invitată la negocieri la Guvern a ieşit după mai bine de două ore, liderii protestatarilor arătându-se dezamăgiţi pentru că supraacciza va rămâne în vigoare anul viitor şi anunţând că vor continua discuţiile privind RCA, iar protestele ar putea fi reluate de anul viitor.
Reprezentanţii transportatorilor, care au protestat de la 10.00 la 15.00 în Piaţa Victoriei, au discutat timp de peste două ore la Guvern cu vicepremierul Vasile Dâncu, ministru al Administraţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
După discuţii, liderii protestatarilor au ieşit, arătându-se dezamăgiţi din cauza faptului că problemele lor vor avea soluţionare în viitorul apropiat.
"Ne-a spus domnul Dâncu că supraacciza nu are cum să o scoată, deoarece deja s-a votat în Parlament pentru bugetul de anul viitor. Am discutat şi de drepturile de autor şi ne-a promis că va discuta cu cei de la ORDA să plătim o singură taxă în momentul înmatriculării maşinii, de exemplu de 100 de euro, şi să nu mai fim nevoiţi să plătim lunar", a spus Mihai Ghişa, vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
În ceea ce priveşte RCA, transportatorii au fost invitaţi la o nouă discuţie, marţi, la sediul ASF.
"Suntem mai optimişti, că avem şanse să scadă preţul RCA-ului. Dacă totuşi vedem marţi că nu avem şanse de izbândă, ne vom întoarce în stradă", a spus Ghişa, precizând că un nou protest nu va putea avea loc până la sfârşitul acestui an, dat fiind că se apropie sărbătorile, dar nu este exclus să aibă loc la începutul anului viitor.
UPDATE 11:25 - O delegaţie a transportatorilor, la discuţii cu vicepremierul şi cu reprezentanţi ai ASF
O delegaţie a transportatorilor care protestează în Piaţa Victoriei şi pe Şoseaua Kiseleff a intrat în Palatul Victoria, fiind invitată la discuţii cu vicepremierul Vasile Dâncu, reprezentanţi ai ASF şi ministrul pentru Dialog Social, cărora le va prezenta cererile manifestanţilor de reducere a tarifului RCA.
Harta restricţiilor de circulaţie în timp real
Protestatarii au bannere pe care scrie "Prima RCA, plata mafia", "Mişu face pişu", "Service-uri în faliment, ASF incompetent", "Mişu Negriţoiu, criminalul care a distrus asigurările din România", "Negriţoiu, nu uita, DNA-ul te va lua" şi scandează "Demisia, demisia, Negriţoiu, demisia", "Ce caută premierul la Bruxelles", "Domnule premier, treziţi-vă".
Vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Mihai Viorel Ghişa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că transportatorii plătesc sume exorbitante şi nu primesc nimic în schimb.
"O să ajungem să ne facem RCA în altă ţară, să ne înmatriculăm în altă ţară. Nu se poate să se mărească RCA-ul cu 400 la sută, şi de anul viitor iar se va scumpi. Unde ajungem? Dăm 20 la sută la RCA, 24 la sută TVA. Din ce mai reparăm maşini, ce bani mai ducem acasa? Vrem desfiinţarea ASF, deoarece nu considerăm că îşi face treaba. Ei sunt plăiţi de asigurători, cum pot ei să îşi ia la rost şefii? Ne-au tot cerut bani pentru drumuri, la rovinietă bani de drumuri, supraacciza pentri drumuri. Unde sunt aceste drumuri? Plătim sume exorbitante şi nu avem nimic, nu avem autostrăzi, au făcut ungurii mai mult ca noi. Este inadmisibil", a spus Mihai Ghişa.
După o jumătate de oră de la începerea protestului, o delegaţie a transportatorilor, formată din 10 oameni, a fost invitată la discuţii în sediul Guvernului, cu vicepremierul Vasile Dâncu.
Delegaţia transportatorilor a intrat în sediul Guvernului în jurul orei 11.00, iar cei care au rămas în stradă au mers la maşini să claxoneze, ca să fie auziţi în Guvern de colegii lor. "Claxonaţi până premierul va anul supraacciza la carburanţi", le-au spus organizatorii celor care au venit la protest.
Circulaţia este închisă, de la ora 05.00 şi până la ora 17.00, pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere, în zona centrală-Mediană, traficul fiind deschis pe ambele sensuri ale străzii Arh. Ion Mincu şi pe str. Paris. În cazul în care va fi necesar, se va restricţiona traficul şi pe breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.
În Piaţa Victoriei, traficul este deschis doar pe două benzi de circulaţie pe sens, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, Bd. Ion Mihalache, str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.
În timpul restriciţiilor de trafic, şoferii pot circula pe rutele Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării-DN1 şi Bd. Ion Mihalache - Bd. Mareşal Averescu - Bd. Mărăşti - Piaţa Montreal – DN1.
Organizatorii - Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM) - au anunţat că la protest vor participa aproximativ 9.000 de oameni, 7.000 de autobuze, autocare şi taxiuri care aparţin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane şi aproximativ 900 de autocamioane din domeniul transporturilor de marfă.
Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a declarat că s-a recurs la această formă de protest pentru a atrage atenţia că măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât şi cetăţenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de aproximativ 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiară a românilor.
"De asemenea, creşterile de taxe din transporturi vor afecta toate celelalte industrii şi comerţul, prin creşterea preţurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toţi românii", a mai spus Vasile Ştefănescu.
Transportatorii solicită intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300 la sută în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi.
De asemenea, transportatorii solicită eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016, intervenţia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri şi urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe