PROTEST DE AMPLOARE la Târgu Jiu: Aproximativ 4.000 de mineri au cerut demisia conducerii CE Oltenia. Sindicatul anunţă declanşarea grevei generale

Circa 4.000 de mineri de la Complexul Energetic Oltenia au protestat joi la Târgu Jiu, cerând demisia managerului companiei, care a decis diminuarea salariilor şi reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile. Protestul s-a încheiat cu o oră şi jumătate mai devreme, din cauza unei ploi puternice, liderul minerilor, Marin Condescu, anunţând că de marţi angajaţii companiei vor intra în grevă generală.

Urmărește
567 afișări
Imaginea articolului PROTEST DE AMPLOARE la Târgu Jiu: Aproximativ 4.000 de mineri au cerut demisia conducerii CE Oltenia. Sindicatul anunţă declanşarea grevei generale

PROTEST DE AMPLOARE la Târgu Jiu: Aproximativ 4.000 de mineri au cerut demisia conducerii CE Oltenia. Sindicatul anunţă declanşarea grevei generale (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Cei aproximativ 4.000 de mineri s-au adunat, în jurul orei 12.00, în zona de sud a municipiului Târgu Jiu şi au pornit în marş pe Bulevardul Victoria, spre centrul oraşului, scandând lozinci împotriva managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, căruia i-au cerut demisia.

Protestatarii au ajuns apoi la sediul Complexului Energetic Oltenia şi la cel al Diviziei miniere, unde au huiduit şi au cerut să discute cu managerul Laurenţiu Ciurel, însă acesta nu a coborât în mijlocul lor.

Ulterior, ortacii s-au îndreptat în marş spre Prefectura Gorj, unde liderul minerilor, Marin Condescu, a anunţat că mitingul programat pentru vineri nu va mai avea loc, dar de marţi sindicaliştii ar urma să intre în grevă generală.

Din cauza unei ploi puternice, minerii au decis să încheie protestul în jurul orei 15.30, cu o oră şi jumătate mai devreme decât era programat.

Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că vor fi declanşate proteste de amploare, în contextul în care de la 1 iunie programul de lucru al celor 19.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe săptămână, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de lignit,.

Conform Federaţiei Naţionale Mine Energie, decizia a fost luată de Laurenţiu Ciurel fără consultarea sindicatelor şi ar presupune diminuarea salariilor tuturor angajaţilor cu 20%.

De asemenea, sindicatele reclamă şi "reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajaţi din rândul personalului TESA au veniturile diminuate cu până la 50%".

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie susţin că niciuna dintre măsuri nu a fost negociată, fiind comunicate sindicatelor doar după ce au fost aprobate de către administraţie, Federaţia Naţională Mine Energie considerând că aceste decizii reprezintă încălcări ale contractului colectiv de muncă.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, declara recent că "abia aşteaptă" o acţiune de protest a minerilor pentru a merge în mijlocul acestora şi a-i întreba dacă sunt nemulţumiţi că au scăzut salariile pentru 800 de angajaţi TESA şi au crescut pentru alţi 1.500 de salariaţi tot din rândul personalului TESA. Ciurel susţinea că s-a dorit o reaşezare a salariilor între diferitele subunităţi din CE Oltenia, care să permită venituri egale pentru angajaţi aflaţi pe aceleaşi posturi în locuri de muncă diferite.

Managerul privat mai spunea că printre cei afectaţi de reducerile salariale sunt liderii de sindicat, care sunt angajaţi pe post de inspector social şi care, anterior, aveau venituri lunare şi de 15.000 de lei. Ciurel susţinea liderii sindicali vor fi angajaţi conform pregătirii lor profesionale şi vor fi plătiţi ca atare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici