Protest faţă de începerea lucrărilor la microhidrocentrale în zona râului Capra din Munţii Făgăraş

Treizeci de reprezentanţi ai Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta şi ai asociaţiilor de pescari au protestat, luni, în zona râului Capra din Munţii Făgăraş, judeţul Argeş, faţă de începerea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan, în lipsa avizelor de mediu necesare în acest sens.

Urmărește
972 afișări
Imaginea articolului Protest faţă de începerea lucrărilor la microhidrocentrale în zona râului Capra din Munţii Făgăraş

Râul Capra

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, cinci microhidrocentrale sunt proiectate pentru a fi construite pe râul Capra.

În acest context, asociaţia a solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor să oprească începerea lucrărilor de construcţie la microhidrocentrale şi să evalueze proiectele de construcţie din punct de vedere al protecţiei mediului înconjurător şi al mediului subacvatic.

"Investitorii care vor să construiască microhidrocentrale pe râul Capra şi pe celelalte râuri din zona nu au reînnoit avizele de mediu necesare. Iniţial, ei au avut avize, dar după modificarea proiectelor au nevoie de noi avize, pe care nu le-au obţinut. Râul Capra este încadrat în reţeaua siturilor Natura 2000, iar constructorii au nevoie de aviz de la Uniunea Europeană pentru derularea lucrărilor. Această situaţie se întâlneşte pe majoritatea râurilor din zonă. Am trimis o scrisoare către Ministerul Mediului şi aşteptăm un răspuns oficial. Cinci microhidrocentrale sunt proiectate pentru a fi construite pe râul Capra. Organizaţia a solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor să oprească lucrările pentru construcţia microhidrocentralelor şi să evalueze proiectele din punctul de vedere al protecţiei mediului înconjurator şi al mediului subacvatic", a declarat preşedintele, Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu.

Protestul celor 30 de reprezentanţi ai Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta şi ai asociaţiilor de pescari, desfăşurat în zona râului Capra din Munţii Făgăraş, s-a încheiat fără incidente.

Coaliţia pentru Mediu a trimis, în 22 august, o scrisoare deschisă ministrului Mediului şi Pădurilor, prin care a semnalat ilegalitatea lucrărilor de construcţie a microhidrocentralelor din Munţii Făgăraş şi a cerut încetarea imediată a acestora.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu spuneau că abuzurile de mediu în cazul lucrărilor de construcţie a microhidrocentralelor pe mai multe râuri de munte din Masivul Făgăraş au dus la albii de râu distruse în totalitate de excavatoare, zone defrişate şi debite de apă semnificativ diminuate.

Potrivit acestora, deşi problemele au fost semnalate încă din noiembrie 2011, în prezent, lucrările de captare şi modificare a cursurilor râurilor continuă, "sfidând legea şi distrugând ireversibil printre puţinele zone rămase neatinse în România".

Coaliţia pentru Mediu din România solicita Ministerului Mediului şi Pădurilor suspendarea actelor neconforme legislaţiei în vigoare, "ce au fost emise abuziv", readucerea râurilor la starea iniţială şi instituirea imediată a unui moratoriu pentru demararea unor proiecte similare pe apele de munte din România.

"În lipsa unei intervenţii rapide, există riscul afectării iremediabile a tuturor cursurilor de apă şi ale ecositemelor aferente din Masivul Făgăraş. Totodată, există riscul creării unui precedent extrem de periculos, având în vedere că lucrări similare se pregătesc pe majoritatea râurilor de munte din România", scriau ONG-urile de mediu în scrisoarea deschisă adresată ministrului Mediului.

Ca răspuns la scrisoarea deschisă a Coaliţiei pentru Mediu, Ministerul Mediului a comunicat că în cazul microhidrocentralelor au fost făcute mai multe controale, în perioada iunie-august.

Astfel, Garda Naţională de Mediu a făcut, în perioada 14 iunie - 3 iulie, controale tematice privind respectarea condiţiilor din actele de reglementare şi stadiul realizării lucrărilor la construcţia microhidrocentralelor.

Ulterior, ministrul Rovana Plumb a dispus constituirea unei echipe mixte formate din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Administraţiei Naţionale "Apele Române" pentru efectuarea unui control suplimentar, în 22 august, la care să fie evaluate situaţia existentă în teren la momentul actual şi progresul înregistrat în urma măsurilor dispuse de către instituţiile din subordinea ministerului.

Ministrul Rovana Plumb ar urma să aibă, săptămâna aceasta, şi o întrevedere cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu din România, pentru a discuta propunerile acestora, răspunzând astfel printr-o invitaţie la dialog scrisorii deschise transmise de organizaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici