- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.10.2012, 17:14)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protest faţă de mutarea Halei Matache. Peste 20 de persoane, ridicate de jandarmi
Peste 20 de persoane care au protestat, sâmbătă, în apropierea Halei Matache din Capitală faţă de intenţia de mutare a acestei construcţii au fost ridicate de jandarmi şi duse la Secţia 3 Poliţie, unde au primit avertismente întrucât acţiunea nu era autorizată.
Urmărește
2926 afișări
Protest faţă de mutarea Halei Matache. Peste 20 de persoane, ridicate de jandarmi (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)
Acţiunea a început în jurul orei 13.00, fiind anunţată ca "lanţ uman în jurul Halei Matache", fără a fi indicat vreun organizator.
Încă de la ora 12.30, la Hala Matache se aflau mai mulţi jandarmi, iar după ora 13.00 au început să se adune pe lângă imobil mai multe persoane, între care puteau fi recunoscuţi activişti pentru patrimoniu de la diverse organizaţii.
Aproximativ 30 de oameni, în majoritate tineri, s-au adunat în apropierea Halei Matache, aceştia mergând în jurul clădirii întrucât nu aveau autorizaţie de protest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Manifestanţii au mers în grup pe lângă imobil, fără a scanda vreun mesaj, şi au afişat câteva cartoane cu texte precum "Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează, e irecuperabilă", "Hala Matache nu e o clădire, e Bucureştiul!", "Dacă hala e demolată, noi pierdem bani", "Respectaţi legea! Organizaţi concurs!".
Nu de aceeaşi părere au fost unii locuitori din zonă care făceau piaţa în timpul acestei acţiuni de protest şi care au spus că hala este "un focar de infecţie", că ar trebui demolată sau mutată, numai să se rezolve problema.
Jandarmii, printre care se afla şi un "negociator", după cum avea inscripţionat pe vestă, le-au spus protestatarilor să părăsească zona întrucât nu au autorizaţie de protest şi i-au îndepărtat de hală, manifestanţii regrupându-se pe un trotuar, unde au staţionat o vreme, unii dintre ei filmând.
Echipele de jandarmi au luat apoi unii dintre manifestanţi şi i-au dus în dube, mai întâi trei femei care aveau afişe, apoi şi alţii dintre cei aflaţi pe trotuar în faţa halei. Unii s-au opus şi au fost luaţi pe sus, alţii au mers flancaţi de mai mulţi jandarmi.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat pentru MEDIAFAX că protestul nu a fost autorizat şi manifestanţii au fost avertizaţi de mai multe ori să se retragă din zonă.
Enache a precizat că unii dintre aceştia au înţeles şi au plecat, în timp ce alţii, peste 20, au fost duşi la Secţia 3 de Poliţie pentru a fi identificaţi şi a fi luate măsurile legale în funcţie de gradul de participare al fiecăruia.
Printre persoanele duse la secţia de poliţie au fost Nicușor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", şi Doina Wella, de la Fundaţia Pro Patrimonio.
După un drum la secţie de circa 20 de minute şi alte trei sferturi de oră petrecute acolo, pentru a li se întocmi procese verbale în care li s-a dat un avertisment, oamenii au fost lăsaţi să plece.
Doina Wella a declarat pentru MEDIAFAX că a fost luată şi dusă la dubă de când a ajuns în apropierea Halei Matache, fiind în drum spre protest, dar fără a fi apucat să se alăture grupului de manifestanţi.
"Un jandarm m-a strâns foarte tare şi mi-a sucit braţul, deşi nu mă opuneam, când am urcat în dubă. Am întrebat de nenumărate ori în maşină cum îl cheamă, până când s-a prezentat. Am întrebat de asemenea de mai multe ori de ce am fost ridicaţi şi unde suntem duşi şi nu ni s-a spus nimic. Deci eşti ridicat în mod arbitrar, brutal şi fără să ţi se spună nimic", a spus Doina Wella, adăugând că jandarmii folosesc intimidarea şi le interzic celor arestaţi să folosească telefonul mobil.
Nicuşor Dan a spus că au fost 23 de persoane la secţie şi că el a semnat procesul verbal, intenţionând să facă plângere contra unui jandarm care le-a adresat celor transportaţi în dubă cuvinte vulgare în drum spre secţie.
"A refuzat să se legitimeze, toţi au refuzat să se legitimeze. Am întrebat cine-i şeful dispozitivului, dar nu au răspuns", a spus Nicuşor Dan.
El a precizat că a fost de acord să se legitimeze la locul protestului, dar în ciuda acestui fapt, jandarmii l-au condus la dubă, deşi se afla pe trotuar alături de ceilalţi protestatari, chiar la cererea negociatorului jandarmeriei, care l-a rugat să meargă să-i convingă pe oameni să plece.
Organizaţiile neguvernamentale din Platforma pentru Bucureşti au organizat, în 24 septembrie, un miting la Ministerul Dezvoltării, pentru a protesta faţă de intenţia mutării Halei Matache. Acestea anunţau atunci că la discuţiile pe care le-au avut la Ministerul Dezvoltării, reprezentanţii lor au fost anunţaţi că o eventuală decizie privind mutarea Halei Matache va fi luată într-o şedinţa comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din Ministerul Culturii.
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, în 20 septembrie, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo".
Reprezentanţii ONG-urilor care militează pentru patrimoniu consideră că propunerea de a muta hala "încalcă înţelegerea pe care domnul primar Sorin Oprescu a încheiat-o cu mai bine de 40 de organizaţii non-guvernamentale din Platforma pentru Bucureşti.
Hala Matache, clasată monument istoric de categoria B, se află pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzeşti-Berzei. Ca urmare a dezbaterii iniţiate de specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, proiectul iniţial de mutare a imobilului a fost sistat anul trecut, urmând a se găsi o soluţie urbanistică de prezervare a monumentului pe actuala poziţie. Prin urmare, monumentul a fost trecut în conservare, responsabilitatea pentru paza şi integritatea acestuia revenind Primăriei Capitalei.
Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la începutul investiţiei, de către mai multe ONG-uri, care au criticat felul în care au fost făcute exproprierile şi au fost date autorizaţii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:30
Atenţionare de călătorie: Grevă pe aeroporturile din Portugalia
-
astăzi, 19:24