- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.08.2024, 07:32)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Protest Greenpeace în albia secată a Parcului Natural Comana: Viitorul rămâne fără apă
Activiştii Greenpeace România protestează în mijlocul albiei secate a Parcului Natural Comana pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra urgenţei climatice care mistuie România.
Urmărește
7120 afișări
Sursă foto: greenpeace.org/romania/
Activiştii au afişat mesaje de conştientizare a efectelor schimbărilor climatice: „Cea mai rece vară care ne-a rămas”, „Viitorul rămâne fără apă”, „Stop combustibili fosili, protejaţi apa”, „Who pays?” („Cine plăteşte?”).
Parcul Natural Comana, cunoscut ca Delta Neajlovului sau Balta Comana este a doua ca biodiversitate, dar şi ca suprafaţă după Delta Dunării. Delta Neajlovului găzduieşte 141 de specii de păsări, din care jumătate sunt protejate internaţional, 19 specii de peşti (din care două – ţigănuşul şi cleanul de Comana se găsesc doar în această arie protejată şi 31 de specii de mamifere.
România se confruntă în prezent cu o perioadă de secetă severă, cu impact semnificativ asupra resurselor de apă şi a ecosistemelor. 658 de localităţi primesc în continuare apă cu restricţii, în anumite intervale orare. Astfel, „388 de localităţi aflate în sisteme centralizate de alimentare cu apă, primesc apă în anumite intervale orare. 270 de localităţi care nu au sisteme centralizate de apă, suferă din cauza secetei şi au fântâni secate”, cum precizează Apele Române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Schimbările climatice sunt alimentate de emisii de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane, în principal din arderea combustibililor fosili. Această activitate intensifică nu doar valurile de caniculă cu temperaturi record, ci şi seceta, fenomen ce devine tot mai frecvent, prelungit şi devastator. Actuala vară ne oferă semnale alarmante şi ne îndeamnă la acţiuni rapide. Uniunea Europeană şi-a asumat ferm angajamentele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru atingerea neutralităţii climatice până în 2050, iar România, ca stat membru al UE, trebuie să îşi îndeplinească aceste obiective.
Proiectele noi de explorare a gazelor fosile sunt în contradicţie cu obiectivele de limitare a schimbărilor climatice.
„Scenariile indică că cererea globală de gaze, ca şi cea de ţiţei şi cărbune, ar trebui să înceapă să scadă înainte de 2030 pentru a fi în linie cu ambiţiile climatice globale. Cu toate acestea România sprijină noi proiecte de combustibili fosili care agravează criza climatică şi seceta, cum este proiectul Neptun Deep. Raportul ERCST estimează o amprentă totală de carbon de aproximativ 209 milioane de tone CO₂ pe 20 de ani, ceea ce însemna, în medie, aproximativ 10,4 milioane de tone CO₂ anual, mai mult decat emisiile unor ţări într-un singur an”, arată Greenpeace într-un comunicat transmis miercuri.
Greenpeace solicită autorităţilor naţionale şi locale să ia măsuri urgente în faţa impactului devastator al crizei climatice. România trebuie să ia în considerare schimbările climatice şi alţi factori de mediu în luarea deciziilor de licenţiere a proiectelor noi de explorare a combustibililor fosili, dar şi să îşi asigure tranziţia rapidă şi echitabilă către surse de energie sustenabile şi regenerabile.
„Evenimentele meteo extreme, cum ar fi canicula prelungită, seceta şi scăderea alarmantă a nivelului resurselor de apă, nu sunt fenomene obişnuite. Acestea sunt semnale clare ale unei crize climatice în intensificare, care nu mai poate fi neglijată. Deja vedem comunităţi întregi rămase fără apă, cu râuri şi lacuri secate, iar asta ar trebui sa ne îngrijoreze. Dacă cineva ar fi diagnosticat cu o boală, ce ar face? Ar face totul pentru a supravieţui, ar face tratamentul. Ar face ce spune doctorul. Majoritatea oamenilor s-ar baza pe ştiinţă. De ce nu facem acelaşi lucru şi în acest caz? Trebuie să adoptăm măsuri urgente pentru a reduce dependenţa de combustibilii fosili şi pentru a promova soluţii energetice durabile, care să protejeze resursele de apă şi mediul înconjurător pentru generaţiile viitoare" a declarat Alin Tănase, Coordonator de Campanii în cadrul Greenpeace România.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump