Protest Greenpeace la platforma Neptun Deep: „46.000 de decese premature”

Un activist Greenpeace a desfăşurat miercuri un protest paşnic în portul Constanţa Sud - Agigea, în apropierea platformei de foraj Transocean Barents, folosită pentru proiectul Neptun Deep. Activistul a zburat cu o motoparapantă electrică şi a afişat un banner cu mesajul „STOP FOSSIL GAS”.

Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului Protest Greenpeace la platforma Neptun Deep: „46.000 de decese premature”

Sursa foto: Facebook

Protestul vine în contextul publicării unei analize realizate pentru Greenpeace România, care estimează că până la sfârşitul secolului, aproximativ 46.000 de persoane ar putea muri prematur la nivel global din cauza temperaturilor extreme cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de proiectul Neptun Deep.

„Viitorul copiilor noştri va fi nesigur şi lipsit de speranţe atâta timp cât astfel de platforme vor continua să foreze după combustibili fosili. Cifrele din analiză sunt alarmante şi nu pot fi ignorate. Prin susţinerea proiectului Neptun Deep, autorităţile devin complici la o crimă în desfăşurare”, a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii Greenpeace România, într-un comunicat de presă.

Conform raportului realizat de Prof. Dr. Wim Thiery de la Vrije Universiteit Brussel, peste 1,2 milioane de copii născuţi între 2010 şi 2020 vor experimenta un val de căldură suplimentar pe parcursul vieţii din cauza emisiilor provenite de la proiectul Neptun Deep.

Greenpeace România atrage atenţia asupra necesităţii urgente de a opri investiţiile în proiecte energetice care afectează sănătatea şi siguranţa populaţiei şi cere accelerarea tranziţiei către surse regenerabile.

În noiembrie 2024, Greenpeace România a obţinut în instanţă o decizie prin care Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza raportului de mediu pentru proiectul Neptun Deep.

De asemenea, în decembrie 2024, instanţa a admis solicitarea Greenpeace de a expertiza una dintre platformele OMV Petrom pentru a verifica respectarea standardelor de siguranţă.

Organizaţia de mediu subliniază că exploatarea resurselor fosile în Marea Neagră poate avea consecinţe devastatoare asupra sănătăţii şi ecosistemului şi solicită autorităţilor să prioritizeze soluţiile durabile pentru un viitor sustenabil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici