- Home
- Social
- VASLUI, (07.07.2014, 13:18)
- Theodor Istrate
Protest Greenpeace la Pungeşti, în faţa sondei de explorare a Chevron - FOTO
Un număr de 25 de activişti din şapte ţări ai organizaţiei Greenpeace protestează, luni, în faţa porţii de acces în perimetrul sondei de explorare a gazelor de şist deţinută de compania Chevron la Siliştea - Pungeşti, manifestanţii instituind "zona specială de carantină anti-Chevron".
Urmărește
1157 afișări
Protest Greenpeace la Pungeşti, în faţa sondei de explorare a Chevron (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Cei 25 de protestatari din România, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia şi Germania au format un lanţ uman la intrarea în perimetrul deţinut de compania Chevron la Siliştea - Pungeşti, legându-se de gardul care împrejmuieşte zona respectivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Fără a scanda lozinci, activiştii Greenpeace au afişat mai multe bannere cu mesaje precum: "Pungeşti zonă de carantină anti-Chevron", "Nu fracturări hidraulice" şi "Stop abuzurilor de la Pungeşti".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
"Pe 16 octombrie 2013, Guvernul român, prin instituţiile sale, şi-a permis să instaureze «Zona specială de siguranţă» la Pungeşti, în dauna protejării mediului şi a locuitorilor săi. Pentru obţinerea «gazului ieftin», Guvernul apără interesele corporaţiilor, în loc să apere drepturile cetăţenilor săi. Greenpeace a instituit zona specială de carantină anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusă populaţia prin metodele de fracturare hidraulică. Acest procedeu duce la otrăvirea apelor subterane şi de suprafaţă, otrăvirea subsolului, a aerului şi creşterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltării economice cu orice preţ, fără a avea în vedere respectarea voinţei populaţiei şi a minimelor reguli de protejare a mediului, trebuie să înceteze. Oamenii şi mediul înconjurător sunt mai importante decât câştigul facil al unor corporaţii. Exploatarea industrială a gazelor de şist nu se poate face în dauna vieţii sutelor de mii de oameni din perimetrele concesionate. Cerem încetarea oricăror astfel de iniţiative împotriva mediului înconjurător şi a voinţei cetăţenilor", se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei Greenpeace.
După începerea protestului, în zonă s-au deplasat echipaje de Poliţie şi Jandarmerie, care i-au legitimat pe cei 25 activişti ai Greenpeace.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vaslui susţin că nu au intervenit în zonă pentru împrăştierea protestatarilor, în condiţiile în care situaţia nu o impune.
"Acţiunea de protest este una paşnică, care nu impune intervenţia Jandarmeriei. Persoanele aflate în zonă au fost legitimate atât de noi cât şi de Poliţie, fiind vorba de cetăţeni din mai multe ţări", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al IJJ Vaslui, Lucian Modoranu.
Activiştii Greenpeace nu au precizat cât timp vor protesta în zona perimetrului deţinut de compania Chevron la Siliştea - Pungeşti.
La începutul lunii mai, compania Chevron a început forajul de explorare a gazelor de şist în comuna vasluiană Pungeşti, după cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajarea a platformei pe care este amplasată sonda.
Lucrările de explorare a gazelor de şist sunt derulate în extravilanul satului vasluian Siliştea din comuna Pungeşti, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecţiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenţionale.
După obţinerea certificatului de urbanism şi a acordului de mediu în cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judeţean Vaslui, în octombrie 2013, şi autorizaţia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montată sonda de explorare a gazelor de şist. Lucrările au început efectiv în 2 decembrie 2013, cu o întârziere de o lună şi jumătate din cauza protestelor localnicilor.
Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în urmă cu o lună, şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.
După ce compania Chevron a obţinut, în 3 octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.
Citeşte şi:
"Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii": Lege a lui Cernea cu privire la Pungeşti, la Camera Deputaţilor
Citeşte şi:
Forajele de monitorizare a calităţii apei de la Pungeşti, blindate şi sigilate de Apele Române
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:28
STUDIU. Apa carbogazoasă ar putea ajuta la slăbit. Ar reduce zaharului din sânge
-
astăzi, 11:18
Vlad Oprea, primarul din Sinaia, a fost reţinut ca suspect - surse / Edilul ar fi luat mită 238.000 de euro de la Nordis Vlad Oprea, primarul din Sinaia, a fost reţinut ca suspect - surse / Edilul ar fi luat mită 238.000 de euro de la Nordis