Protest în Capitală: Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU au participat la manifestare

Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU au participat la marşul de protest din Capitală, aceştia spunând că blocarea plăţilor din cadrul programului va duce la falimentarea a sute de organizaţii şi se vor pierde aproximativ 100.000 de locuri de muncă. Protestul s-a încheiat cu manifestaţii în faţa Autorităţii de Management.

Urmărește
1235 afișări
Imaginea articolului Protest în Capitală: Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU au participat la manifestare

Protest în Capitală: Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU au participat la manifestare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Marşul beneficiarilor proiectelor finanţate din POSDRU s-a încheiat cu un protest în faţa Autorităţii de Management a Programului, participanţii fiind nevoiţi să se plimbe în faţa instituţiei întrucât doar 20 erau autorizaţi să protesteze.

Marşul de protest al beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost autorizat doar până în faţa sediului Guvernului, organizatorii având însă şi o autorizaţie de protest la sediul AM POSDRU, la care puteau să participe doar 20 de persoane.

Nemulţumiţi de problemele apărute în derularea proiectelor europene, o parte dintre participanţii la marş au dorit să protesteze şi în faţa AM POSDRU şi, pentru a nu fi sancţionaţi, şi-au lipit pe haine mesajul "cetăţean în promenadă" şi s-au plimbat timp de 20 de minute prin faţa instituţiei, în timp ce persoane autorizate scandau "Ruşine!".

Acţiunea de protest a beneficiarilor POSDRU s-a încheiat fără incidente.

Protestatarii s-au adunat în faţa Bibliotecii Universitare din Capitală, de unde au plecat în marş pe traseul Ministerul Muncii, Guvern, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU).

Manifestanţii, angajaţi în proiecte europene sau beneficiari ai acestora, unii în fotoliu rulant, scandează "Incompetenţa voastră falimentul nostru", "Avem contract, nu dictat", "Transparenţă, nu incompetenţă".

De asemenea, participanţii la marşul de protest au purtat bannere pe care scrie sunt scrise mesaje precum: "700 de zile întârziere la rambursare", "Datoria POSDRU de azi, eşecul României de mâine", "PDL şi USL, POSDRU tot blocat e", "Nu vrem pomană, ne vrem drepturile", "Azi închizi POSDRU, mâine stingi lumina", "Stop abuzurilor contractuale".

Un reprezentant al Coaliţiei ONG-urilor pentru Fonduri Structurale, director executiv al CENTRAS, Viorel Micescu, a declarat că protestatarii cer autorităţilor transparenţă, asigurarea fondurilor pentru ca programele în derulare să poată fi continuate şi renunţarea la a schimba regulile în timpul jocului.

Viorel Micescu a mai spus că multe dintre organizaţiile care implementează proiecte europene au intrat în faliment din cauza nerambursării banilor în timp util, iar cele care încă mai derulează astfel de programe sunt în pericol să-şi închidă porţile şi să se închidă toate contractele de muncă al angajaţilor care lucrează în astfel de proiecte.

Protestatarii mai spun că au acumulat datorii foarte mari către furnizori, unii dintre aceştia organizând sesiuni de formare în toată ţara fără a-şi putea primi banii care ar fi trebuit asiguraţi din rambursări.

Reprezentanţii protestatarilor au depus la Ministerul Muncii şi la Guvern un memoriu prin care solicită ministrului Mariana Câmpeanu şi premierului Victor Ponta "eliberarea POSDRU de incompetenţă".

"A trebuit să ieşim astăzi în stradă deoarece, după efectuarea unei plăţi «excepţionale» de către autorităţile statului către implementatorii POSDRU, mii de contracte sunt în continuare încălcate de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin întârzierea plăţii cererilor de rambursare. În unele cazuri, cu precădere la Organismul Intermediar din cadrul Ministerului Educaţiei, vorbim de întârzieri de peste 18 luni", se arată în memoriul adresat ministrului Muncii şi premierului.

În document se mai arată că bugetul de stat este afectat semnificativ de datoriile implementatorilor de proiecte POSDRU, a furnizorilor de bunuri şi servicii, crescând tot mai mult, în timp ce statul român, prin administraţiile financiare, ameninţă cu poprirea conturilor bancare, penalităţi şi controale.

Protestarii mai spun că, din cauza problemelor cu care se confruntă AM POSDRU şi a nedecontării cheltuielilor de către Comisia Europeană, fără ca cineva să fi fost tras la răspundere pentru acest deserviciu adus statului român, România pierde şansa de a beneficia de sume foarte mari oferite de Uniunea Europeană.

În memoriu protestatarii solicită în regim de urgenţă transparenţă decizională şi procedurală, asumarea de către Guvern a responsabilităţii pentru problemele existente în sistem, şi nu plasarea lor pe umerii beneficiarilor, depolitizarea conducerii Autorităţii de Management şi a Organismelor Intermediare şi organizarea de concursuri pe post bazate exclusiv pe criterii de competenţă în managementul de programe de finanţare.

Printre solicitările beneficiarilor de proiecte finanţate prin POSDRU se mai află şi respectarea termenului contractual de 45 de zile pentru plata cererilor de rambursare şi cuprinderea în bugetul naţional a sumelor necesare unui flux constant de plăţi către implementatorii de proiecte, stoparea practicii modificărilor retroactive şi unilaterale ale contractelor în derulare, reluarea de urgenţă a plăţilor către beneficiarii monitorizaţi de Organismul Intermediar MECTS, dar şi o atenţie sporită a premierului asupra procesului de programare 2014-2020, pentru o corelare fidelă cu nevoile ţării şi pentru evitarea situaţiei dramatice în care se află acum programele cu finanţare europeană.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara, în 10 octombrie, că plăţile pe programul POSDRU ar putea fi reluate de către Comisia Europeană în decembrie, însă cu condiţia schimbării regulilor de gestionare a banilor europeni.

Comisia Europeană nu a decis suspendarea programului aflat din august în procedură de presuspendare, ceea ce înseamnă că "direcţia este bună", iar plăţile ar putea fi reluate "undeva în cursul lunii decembrie", în funcţie însă de constatările unei noi misiuni de audit care va veni de la Bruxelles "undeva în noiembrie", a afirmat ministrul.

De asemenea, Orban a arătat că din 8 octombrie au început plăţile interne, de la bugetul de stat, către beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizată o sumă totală de 209 milioane de lei.

"Sperăm ca suma respectivă să crească în perioada viitoare la undeva peste 400 de milioane de lei (...) Ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare care au fost procesate până în luna iunie şi care sunt în curs de procesare în prezent. Asta cumva va mai da un pic de respiro beneficiarilor de pe acest program", a afirmat Orban.

Pe de altă parte, el a ţinut să avertizeze că modalitatea de gestionare a POSDRU se va schimba şi nu se va mai continua ca în trecut.

"Regulile jocului se schimbă pe acest program. S-a ajuns la situaţia în care am fost şi suntem în prezent din cauză că au fost foarte multe probleme, că nu s-au respectat reglementările comunitare, cerinţele UE. Nu vom mai putea continua aşa cum a fost gestionat programul până în prezent. Cine îşi închipuie că va mai continua aşa programul, se înşeală foarte serios", a declarat Orban.

El a subliniat că în trecut în programul POSDRU au fost foarte multe probleme, inclusiv prin flexibilizarea până la inefienţă absolută a sistemului de management şi control, lipsa verificărilor la faţa locului, lipsa procedurilor de licitaţii pentru beneficiarii privaţi.

Totodată, Orban a subliniat că nu vor mai fi acceptate salarii în proiectele POSDRU care să depăşească 10-15% din ponderea grantului, deşi până acum s-au praticat salarii lunare de sute de milioane de lei, care acopereau şi până la 90% din finanţarea pe proiect.

Ministrul Afacerilor Europene a mai amintit că procentul de 25% corecţie financiară definitivă stabilit de Comisia Europeană pentru POSDRU, şi acceptat de partea română, nu se va aplica orizontal tuturor beneficiarilor. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici